Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düzenli seks, iyi bir ilişki için hayati ancak daha fazla seks daha fazla mutluluk getirmiyor

Amerikalı ünlü yazar ve şair John Updike’ın meşhur bir sözü var: “Seks para gibidir; sadece çok fazla olursa insana yeter.” Yeni yapılan bir psikoloji araştırması ise bunun tam tersini söylüyor: Düzenli seks yapılması, yakınlığı ve mutluluğu arttırdığı için ilişkiler için hayati bir rol oynasa da, daha fazla seks daha fazla mutluluk demek değil.

2015 yılında Toronto Üniversitesi’nden bir grup psikoloğun yaptığı araştırma, özellikle tek eşli ilişkilerde seks yapma sıklığı ile mutluluk arasındaki korelasyonu inceledi. Amy Muise, Ulrich Schimmack ve Emily Impett’in yaptığı çalışmanın bulgularına göre ilişkilerde iki tarafın da optimum mutluluğu yakaladığı seks yapma sıklığı, haftada bir.

Çalışmaya göre; hafta bir seks yapan çiftlerle ayda bir veya daha az seks yapan çiftler arasındaki mutluluk farkı, 75 bin dolar kazanan bir çiftle 25 bin dolar kazanan bir çiftin mutluluk farkından daha fazla. Bu da şu demek oluyor: İlişkinin sağlığı ve bekası için seks, paradan daha önemli.

Ancak çok az ve nadir seks yapmak çiftleri nasıl mutsuz ediyorsa, çok sık seks yapmak da sizi memnun etmekten çok stresli hale getirebiliyor. Bu durum özellikle de meşgul bir hayatı olan seks yapmak konusunda üzerinde baskı hisseden çiftler için geçerli.

Mühim olan ne kadar seks yaptığınız değil; çevrenizdeki insanlardan fazla mı, az mı yaptığınız 

Colorado Üniversitesi’nden sosyolog Time Wadsworth’a göre ise, burada mutluluğu belirleyen asıl şey mukayese. Wadsworth, 2014 yılında yayınlanan çalışmasında, mutluluğu belirleyenin gelir seviyesi değil gelir seviyenizin çavrenize, arkadaşlarınıza, iş arkadaşlarınıza referans grubunuzu oluşturan diğer kişilere göre yüksek ya da düşük olması olduğunu ortaya koymuştu.

Wadsworth’a çalışmasındaki bir diğer çarpıcı bulgu ise şuydu: Çevresindekilerden ve referans grubundan daha sık ya da daha fazla seks yaptığını düşünenler daha mutlu, daha nadir veya daha az seks yaptığını düşünenler ise daha mutsuz oluyor. Yani mutluluğunuz seks yapma sıklığınızla doğru orantılı iken, başkalarının seks yapma sıklığı ile ters orantılı.

Anik Debrot, Nathalie Meuwly, Amy Muise, Emily Impett ve Dominik Schoebi’nin yaptığı yeni bir çalışmaya göreyse, seks ile mutluluk arasındaki ilişkinin kilit faktörü zevk değil şefkat. Diğer bir deyişle, seksin bir ilişki içerisindeki asıl gücü, partnerlerin paylaştığı zevkten ziyade seks aracılığıya birbirlerine gösterdikleri şefkat ve bunun aracılığıyla kurdukları yakınlıktan geliyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.