Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Referandum öncesi Katalonya’da gerilim tırmanıyor, polis milyonlarca oy pusulasına el koydu

1 Ekim’de yapılması planlanan Katalonya bağımsızlık referandumunun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği halen belirsizliğini koruyor. Katalonya Özerk Yönetimi yetkilileri referandumdan vazgeçmediklerini belirtirken, İspanyol polisi 2,5 milyon oy pusulasına el koydu.

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde bağımsızlık referandumu gerginliği devam ediyor. Referandum kararından vazgeçmeyen Katalonya Yönetimi’ne karşılık Madrid’deki merkezi yönetimin, referandumun gerçekleştirilmesini engellemek için aldığı tedbirler de artarak devam ediyor.

Madrid Yönetimi, polis teşkilatına ilettiği emirle, önümüzdeki pazar günü düzenlenmesi planlanan referandumun yapılacağı seçim lokallerinin kapatılmasını istedi. Polis ayrıca, perşembe günü referandumda kullanılmak üzere hazırlanmış 2,5 milyon oy pusulası ve 4 milyon zarfa el koydu. İspanyol polisi daha önce de milyonlarca oy pusulasına el koymuş ve oy pusulası bastığı öne sürülen bazı matbaalara operasyonlar düzenlemişti.

Katalonya Yönetimi pes etmiyor

Buna karşılık Katalonya Yönetimi referandumdan vazgeçmiyor. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Katalanlar’ın, iki hafta öncesine göre referanduma katılmak için çok daha istekli olduklarını söyleyerek, referandumu durdurmanın “artık mümkün olmadığını” söyledi. Diğer taraftan Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Katalonya ve Madrid hükümetleri arasındaki krizde arabulucu rolünü üstlenmesi için Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulundu.

Şiddet olayları yaşanmasından korkuluyor
Öte yandan, Barcelona’da bağımsızlık yanlısı gösteriler de devam ediyor. Perşembe günü de çoğunluğu lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan binlerce kişi bağımsızlık referandumunun düzenlenmesi talebiyle Barcelona sokaklarını doldururken, üniversitelerde de ders boykotları yaşandı. Şehirde pazar gününe kadar tansiyonun artması ve şiddet olaylarının yaşanmasından korkuluyor. Olası şiddet olaylarına karşı tedbir olarak İspanyol merkezi hükümeti Katalonya bölgesine takviye polis kuvvetleri yolladı. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre;  Özerk Yönetim’in Başkanı Puigdemont da itidal çağrısı yaptı ve “şiddeti katiyetle onaylamıyoruz. Şiddet Katalonya için hiçbir zaman söz konusu değildir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.