Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orta Asya’nın “en özgür ve adil” seçimi pazar günü Kırgızistan’da yapılacak

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, 15 Ekim Pazar günü düzenlenecek Kırgızistan seçimlerinde ilginç bir durum yaşanıyor. Başkanlık seçimine sayılı günler kala kimin kazanabileceği kesin değil.

Yaşlı ve uzun süre iktidarda kalan yöneticiler, otokratlar ve şaibeli seçimlerle bilinen Orta Asya’da, 6 milyon nüfusa sahip Kırgızistan, son 12 yılda iki devrim yaşadı. Kırgızistan kaotik ama işleyen bir demokrasiye sahip. 1991 yılında bölgede bağımsızlığını kazanan beş ülkeden biri olan Kırgızistan’da 2005 yılında “Lale Devrimi” yaşanmış, ardından 2010 yılında dönemin başkanı Kurmanbek Bakiyev şiddetli bir ayaklanma ile karşı karşıya kalmıştı. İkinci devrimden sonra devlet başkanlığı görev süresi 6 yıl olarak belirlenmişti. Şu anki devlet başkanı Almazbek Atambayev, 2011 yılında göreve gelmişti. Görev süresinin dolmasıyla beraber ilk defa demokratik seçimlerle bir başkan adayı göreve gelecek.

Kırgızistan’da yaşayan üst düzey Avrupalı bir diplomatın açıklamasına göre, “ Bu Orta Asya’nın en özgür ve adil seçimi olacak”. “Bölgedeki diğer seçimlerde iktidarda olan devlet başkanları oyların %99 ya da %105’ini alırlardı, ancak Kırgızistan’da kimin kazanabileceğini bilmiyoruz”

15 Ekim Pazar günü yapılacak seçimlerde 3 milyon Kırgız seçmen oy kullanacak. 11 adayın başkanlık için aday olduğu ülkede iki isim öne çıkıyor. Hala iktidarda olan Sosyal Demokrat Partinin adayı eski Başbakan Sooronbay Ceenbekov ve Cumhuriyet Partisi Kurucu Başkanı ve eski Başbakan Ömürbek Babanov. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in selefi olarak göreve gelecek Ceenbekov, Atambayev’in politikalarını sürdüreceğini söyleyerek seçim çalışmalarına devam ediyor.  Babanov ise, devlet yönetiminde reformlar yapacağını, yolsuzlukları bitireceğini ve devlet memurlarının maaşlarını iki katına çıkaracağını söylediği bir seçim kampanyası yürütüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.