Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar için dünya üzerindeki en tehlikeli şehir: Kahire

Thomson Reuters Vakfı’nın raporuna göre kadınlar için dünyadaki en tehlikeli megakent, Mısır’ın başkenti Kahire olarak belirlendi.

Londra merkezli kuruluş Thomson Reuters Vakfı, kadınlar için dünyadaki en tehlikeli megakentlerin sıralandığı bir rapor yayınladı. Kuruluşun bu sıralama için yaptığı araştırmada, cinsel şiddet, sağlık hizmetlerine ulaşım, kültürel pratikler ve ekonomik imkanlar esas alındı. Araştırma için her biri 10 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapan 19 megakentten, kadınlarla ilgili çalışmalar yapan 380 uzmanla görüşüldü ve ve bu kentler arasında bir sıralama yapıldı.

Ekran Resmi 2017-10-23 12.47.09

Rapora göre, kadınlar için dünyadaki en tehlikeli megakent Kahire oldu. 2011’de Hüsnü Mübarek’e yönelik ayaklanmalar sürerken, Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda gazetecilere, yabancılara ve Mısırlı kadınlara yönelik korkunç cinsel saldırılar yaşanmıştı. 2013’te Muhammed Mursi’nin devrildiği askeri darbe gecesinde ise, The Guardian’a göre 80’den fazla kadın taciz edilmiş veya tecavüze uğramıştı. Rapora göre Kahire’deki durum zamanla daha da kötü hâle geldi.

Raporda cinsel şiddet konusunda Kahire’den daha kötü iki şehir var: Delhi ve Sao Paolo. Kahire listede özellikle kültürel pratikler konusunda başı çekiyor. 2015’te sağlıkla ilgili yapılan bir araştırmaya göre Kahire’de 10 kadından 9’u, kadın sünnetine zorlanmış, beş kadından biri 18 yaşından küçükken evlendirilmiş.

On dokuz megakentin tehlike açısından sıralandığı listede Kahire’yi Pakistan’daki Karaçi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti başkenti Kinşasa ve Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi izliyor. Listenin en düşük sıralarında yer alan yani en az tehlikeli megakentler olarak belirlenen yerler Londra, Tokyo ve Paris. New York’u geçen Moskova listede sondan dördüncü olurken, İstanbul da listenin 10. sırasında bulunuyor.

Ekran Resmi 2017-10-23 12.47.26

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.