Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: “Reza Zarrab hakkındaki suçlamaları kabul edebilir”

New York Times gazetesi, avukatlarının savunma için kritik öneme haiz hazırlıkları yapmamış olmasına dayanarak, İran ve Türkiye vatandaşı Reza Zarrab’ın 26 Kasım’da görülmeye başlanacak davada hakkındaki suçlamaları kabul edebileceğini yazdı.

Mart 2016’dan bu yana ABD’de tutuklu bulunan Zarrab İran’a uygulanan yaptırımları ABD finans sistemini aldatıp yasadışı yollarla delmek ve kara para aklamakla suçlanıyor. New York Times, Zarrab ve avukatlarının iddianameye eklenen yeni iddialar konusunda ek savunmalarını iletmek için Pazartesi gece yarısına kadar süreleri olduğunu, ancak Zarrab’ın savunma ekibinin mahkemeye herhangi bir belge sunmadığını duyurdu. Davanın bir diğer tutuklu sanığı olan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla içinse mahkemeye ek belge iletilmiş. Gazete bu belgelerde yer alan “Reza Zarrab Eylül ayından bu yana dava konusundaki hiçbir gelişmeye dahil olmadı. Görünüşe göre duruşmada sadece Atilla hazır bulunacak” ifadesine dikkat çekiyor. Habere göre, Reza Zarrab’ın avukatları davaya bakacak jüri üyelerinin seçilmesi sürecinde etkili olacak soruları da göndermedi.
Bu tutuma hukuki açıdan açıklık getirmek üzere gazete New York’taki Columbia Üniversitesi öğretim üyelerinden eski federal savcı Daniel C. Richman’dan da görüş almış. Ricman, “Bir avukat müvekkilinin savunmasının jüri tarafından nasıl değerlendirileceğine etkisi olacak bu tür fırsatları geri tepmez” diyor. Dolayısıyla New York Times’ın vardığı sonuç Reza Zarrab’ın hakkındaki suçlamaları kabul edeceği yönünde.
“Bu varsayım doğruysa”, diye yazıyor gazete, “bu durumda akla gelen ilk soru ise Zarrab’ın ceza indirimi karşılığında mahkeme ile işbirliği yapıp yapmayacağı” yani kendisi ile birlikte ikisi tutuklu 9 kişinin yargılandığı davanın görülmesini kolaylaştıracak beyanlarda bulunup bulunmayacağı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.