Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prens Harry ile Obama BBC için söyleşi yapıp adını vermeden Trump’ı çekiştirdiler

BBC Radyo 4’ün “Today” adlı programının sunuculuğunu bir günlüğüne üstlenen İngiltere Prensi Harry, programda ABD eski Başkanı Barack Obama’yı konuk etti. Kaydı Eylül ayında yapılan ve dün yayınlanan röportajda Obama, sosyal medyanın insanları farklı gerçeklere hapsettiği uyarısı yaparken, mevkilerinin gerektirdiği sorumluluğa yakışmayan sosyal medya paylaşımlarında bulunanlara atıf yaparak adını vermeden Başkan Trump’a da dokundurdu.

Obama’nın Prens Harry’e verdiği mülakattan öne çıkan başlıklar şöyle:

“Sosyal medya insanları önyargı kozalarına hapsediyor”

“İnternetin barındığı tehlikelerden biri, insanların tamamen farklı gerçekliklere sahip olması” diyen Obama, bazı insanların “mevcut önyargılarını keskinleştiren bilgilerden oluşma bir kozada” yaşadıklarını söyledi. Eski Amerikan Başkanı “teknolojiyi farklı seslere, görüş farklılıklarına izin veren ve ortak bir temel bulmamızı sağlayacak şekilde nasıl kullanabileceğimizi bulmak” gerektiğini vurguladı. Ne Obama ne Prens Harry Trump’ın ismini andıysa da, Obama’nın yönetenlerin sosyal medyadaki sorumsuzluklarına atıf yapması ve gerçeklerin gözardı edildiği bir gelecekten endişe ettiğini söylemesi akıllara Beyaz Saray’ın yeni sahibi getirdi.

obama prens 2

“Beyaz Saray’dan sonra özgürlüğün tadını çıkarıyorum”

Prens Harry’nin “Başkanlığı devretmenizin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti, kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” şeklindeki sorusuna, artık özgürlüğün tadını çıkardığını söyleyerek  yanıt veren Obama “Geç kalkıyorum. İnsanın gününü kendisinin kontrol edebilmesi harika” dedi. Ama eski Başkan, önem verdiği konularda çalışmayı sürdürdüğünü de sözlerine ekledi: “ABD ve dünyanın çocukların iyi eğitim aldıkları, çalışmaya istekli insanların emeklerinin karşılığını bulduğu ve gezegenin kaynaklarının gelecek nesiller için korunabildiği bir yer olmasıyla hâlâ ilgileniyorum.”

“Evet, yine yapabiliriz”

Obama ve Prens Harry geçen yıl Londra’da bir araya geldikten sonra gençleri donanım sahibi kılacak bir platform üzerinde çalışma kararı almışlardı. Prens mülakat sırasında, “Bunu nasıl yapabiliriz,” diye sorunca Obama’nın yanıtı 2008’deki “Evet, yapabiliriz” sloganıyla ses getiren Başkanlık yarışı kampanyasını örnek göstermek oldu: “Barack Hussein Obama adında, Hawai doğumlu Afro-Amerikan biri Başkan oldu. Nasıl mı? 20-23 yaşlarında gençler, hiç yapmadıkları bir şekilde kapı kapı dolaştılar ve başka türlü bir siyaset olanağına inandılar.”

Prens Harry’nin düğünü

prens ve nişanlısı

Mülakatın kaydı geçen Eylül’de Kanada’nın başkenti Toronto’da gazilerin katılımıyla düzenlenen 33 yaşındaki Prens’in başlattığı spor müsabakası “Invictus Oyunları” sırasında yapılmıştı. Barack Obama ve eşi Michelle Obama, Prens Harry ve ABD’li aktris Meghan Markle’ın nişanını ilk kutlayanlar arasında bulunuyordu. İngiliz basınında yer alan haberlerde ise Obama çiftinin 19 Mayıs’ta yapılacak kraliyet düğününe davet edilip, Trump ailesinin düğüne çağrılmaması halinde ABD ile İngiltere arasındaki gerilimin artabileceği yorumlarına yer veriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.