Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

63 İsrailli gençten İsrail hükümetine vicdani ret mektubu: “İşgale ortak olmayacağız”

Aralarında lise ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 63 İsrailli genç, “İşgale ortak olmayacağız” başlıklı bir mektup yayınlayarak orduya katılmayacaklarını duyurdu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot’a hitaben kaleme alınan mektupta “Ordu temel insan haklarını ihlal eden ırkçı bir politika uyguluyor ve aynı bölgede yaşayan İsrailliler için başka, Filistinliler için başka yasa yürütüyor” denildi. Mektupta ayrıca, “Filistin halkına uygulanan zulmün bir parçası olmamaya karar verdik. 50 yıldır ‘geçiçi’ olduğu söylenen politikalar uygulanmaya devam ediyor ve buna destek olmayacağız” denildi.

İmzacılar arasında, daha önce orduya katılmayacağını açıklayan ve vicdani retçi olduğunu için hapiste olan 20 yaşındaki Matan Helman da bulunuyor.

Aralık ayında, eğitim bakanlığı ve orduda, orduya katılımın düşmesi sonucunda bir çalışma başlatılmış ve başvuru sayılarını arttırmak için proje hazırlanmıştı. İsrail’de askerliğe katılım oranı her yıl hızlı bir şekilde düşüyor. Bu yıl 7 bine yakın erkek ve kadın ordudaki görevini bıraktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.