Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, Suriye’deki Hmeymim hava üssüne saldırıyı doğruladı, 7 jetin imha edildiğini yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığı 31 Aralık gecesi Suriye’deki Hmeymim hava üssünün topçu ateşine tutulduğunu doğruladı. Bakanlık, saldırıda iki askeri personelin öldüğünü duyururken, 7 savaş jetinin imha edildiği iddialarını“yalan haber” olarak tanımladı.

Hmeymim üssüne düzenlenen saldırıyı ilk olarak Rusya’da yayınlanan Kommersant gazetesi duyurmuş ve muhaliflerce açılan topçu ateşinde en az 7 Rus uçağının imha edildiğini ileri sürmüştü.

Saldırıda bir mühimmat deposunun da imha edildiğini ve 10 askerin yaralandığını bildiren Kommersant, vurulan uçakların dördünün Su-24 tipi bombardıman uçağı, ikisinin Su-35 tipi çok amaçlı savaş uçağı ve birinin de An-72 askeri nakliye uçağı olduğunu yazmıştı.

Kommersant’ın iki “askeri diplomatik” kaynağa dayandırdığı habere göre saldırıyı düzenleyenler “radikal İslamcılar”dı.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada Lazkiye’deki üsse topçu ateşi açıldığını ve iki askeri personelin öldüğünü bildirirken, Kommersant’ın savaş uçaklarıyla ilgili iddasını yalanladı.

Putin 20 gün önce üste Esad’la buluşmuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 11 Aralık’ta Hmeymim hava üssüne sürpriz bir ziyarette bulunarak, Rus askerlerinin önemli bir bölümünün ülkeden ayrılmaya başlayacağını duyurmuştu.

Suriye Hmeymim hava üssünü Rusya’ya Ocak 2017’de 25 yıl daha uzatma garantisi ile 49 yıllığına tahsis etmişti.

Tarsus’ta da bir deniz üssü bulunan Rusya Eylül 2015’ten itibaren Suriye’de hava operasyonlarına başlamış, askerlerini de aşamalı olarak ülkeye göndermişti. Putin’in çekilme açıklamasından sonra, Şam ve Halep kırsalında görev yapacak 1200 Rus askeri polisi ile Güney Suriye’de ateşkesi denetlemek üzere 1000 Rus askerinin Suriye’de kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Aydın Sezer:  2015’ten bu yana Ruslara yönelik en ciddi saldırı

Medyascope.tv’ye konuşan Türkiye-Rusya Araştırmalar Merkezi direktörü Aydın Sezer, sözkonusu olayın Rusya’nın Suriye’ye müdahalesinden sonra karşılaştığı en ciddi saldırı olduğunu belirtti. Sezer’e göre Rusya bu eylemi karşılıksız bırakmayacak ve özellikle İdlib’e yönelik sert bir müdahalede bulunacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.