Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emma Goldman: “Fikirlerimi inkar etmektense ülkeyi terk etmeyi tercih ederim” (1933-Türkçe altyazılı)

1869’da, o tarihte Rusya’ya bağlı olan Litvanya’da doğan anarşist militan ve yazar Emma Goldman ABD’ye göçmüş. Kuzey Amerika ve Avrupa’da anarşist düşüncenin gelişmesinde hayli etkili olan Goldman 1918’de ABD’yi terk etmek zorunda kaldı. 15 yıl sonra, 1933’te, mevcut politik gündeme değinmeyip sadece kendi hayatı üzerine konuşmalar yapması şartıyla 90 günlük vizeyle geri dönmesine izin verilen Emma Goldman, artık ABD’de ünlü biridir ve herkes onun etrafına toplanmakta, gazeteciler onunla röportaj yapmaktadır.
İşte bu röportaj da bu geri dönüş sırasında kayda alınmıştır. Arşiv görüntüsü olarak muhtemelen tamamı bir yerler mevcut olan röportajın bu kısmını 1983 yapımı “Anarchism in America” (Amerika’da Anarşizm) adlı belgeselden aldık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.