Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trans kadın Diren Coşkun cezaevinde ölüm orucunun 6. gününde

Tekirdağ 2 No’lu Cezaevi’nde tutulan trans kadın Diren Coşkun, ölüm orucunun altıncı gününde. Diren Coşkun geçtiğimiz Ağustos ayında Diyarbakır’da örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Diren Coşkun, kaldığı F Tipi Cezaevi’nde transfobik uygulamalara maruz kaldığı gerekçesiyle ölüm orucuna başladığını duyurdu. Diren Coşkun’un bu kararını #DireneSesVer etiketiyle sosyal medyada yine bir trans aktivist olan Kıvılcım Arat açıkladı.

Diren Coşkun tutulduğu cezaevinde transfobik uygulamalara maruz kaldığını belirtti. Coşkun ile irtibatta olan Kıvılcım Arat’ın ifadelerine göre Diren Coşkun’un epilasyon ve hormon tedavisine izin verilmiyor. Coşkun, tedavi taleplerinin karşılanmadığı, oyalandığı gerekçesiyle ölüm orucuna başlama kararı aldı.

Sadece Diren Coşkun değil

Buse Aydın da Tekirdağ Cezaevi’nde tutuklu. Müebbet hapse mahkum olan Aydın da kendisine ayrımcılık yapıldığı görüşünde. Her iki transla da cezaevinde görüşen avukat Eren Keskin “Trans mahkumlara karşı onur kırıcı davranışlar ” olduğunu söyledi. Keskin, ” trans bireylerin hormon ilaçlarından istedikleri kıyafetlere kadar tüm taleplerinin görmezden gelindiğini” belirtti. Avukat Keskin, ” Buse Aydın’ın cinsiyet değişikliğine uygun olduğuna dair rapor almış olmasına rağmen “Cinsiyet değişikliği zorunludur” yazması gerektiği belirtilerek yeniden rapor almak zorunda bırakıldığını ” belirtti.

Buse Aydın: Bedenimdeki hapishaneden kurtulmak istiyorum

Avukat Eren Keskin, ” müebbet hükümlüsü Buse Aydın’ın yaşadığı baskılar karşısında bedeninin kendisi için bir hapishaneye döndüğünü dile getirdiğini ” söyledi. Keskin, “ameliyata hazırlık süreci yaşayamayan trans bireylerin psikolojik yardım alamadığını, Diren’in ölüm orucuna bu psikolojiyle başlamış olabileceğini” söyledi.
Avukat Eren Keskin ile yaptığımız röportajı aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz:

Ceza İnfaz Sistemi’nde Sivil Toplum Derneği (CİSST) üyesi ve Hapiste LGBTİ Ağı temsilcisi Hilal Başak Demirbaş, Diren Coşkun’u ölüm orucu kararına götüren hapishane koşullarını aktardı:

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.