Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maldivler’de Başkan, kararını beğenmediği Yüksek Mahkeme’ye OHAL ilan edip el koydu

Güney Asya ülkesi Maldivler’de siyasi kriz tırmanıyor. Dün akşam saatlerinde Devlet Başkanı Abdulla Yameen’in 15 gün süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesinin ardından bugün eski Devlet Başkanı Maumoon Abdul Gayoom tutuklandı. 30 yıl süreyle görevde kalan Gayoom, mevcut Devlet Başkanı Abdulla Yameen’in üvey kardeşi. Reuters’in haberine göre ise daha önce kuşatıldığı duyurulan Yüksek Mahkeme’ye sabah saatlerinde ordu tarafından el konuldu. 

Siyasi kriz, Yüksek Mahkeme’nin tutuklu dokuz siyasetçinin serbest bırakılması ve azledilen milletvekillerinin göreve iade edilmesini öngören kararı sonrasında patlak vermişti. Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararların “hükümetin işleyişini engellediği” ve “yetki gaspı olduğu” ileri sürülerek, kararın tanınmayacağı duyurulmuştu. Hükümetin kararına karşı başlatılan protesto gösterilerinde ise güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Yaşanan gerilim, ülkedeki demokratik kaygıları artırırken, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kamuoyu Devlet Başkanı Yameen’i mahkeme kararlarına saygılı olmaya çağırıyor. Ülkenin muhalefet partileri ise, yaşanan krize müdahale ederek Devlet Başkanı Yameen’i görevden uzaklaştırması için Hindistan’a çağırıda bulundu.

New York Times’ın haberine göre Yüksek Mahkeme, geçtiğimiz günlerde ise eski Devlet Başkanı Mohamed Nasheed’in adil bir şekilde yargılanmadığına hükmetmişti. Nasheed’in bu sene gerçekleşmesi beklenen başkanlık seçimlerinde aday olması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.