Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Florida katilinin travmatik yaşam öyküsü: “Profesyonel bir silahlı okul saldırganı olmayı düşünüyorum” demişti, oldu

ABD’nin Florida Eyaleti’nin güneyindeki 30 bin nüfuslu şehri Parkland’da 14 Şubat tarihinde bir silahlı saldırı gerçekleşti. Florida’da bir liseye düzenlenen ve 17 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının zanlısı 19 yaşındaki Nicolas Cruz.

florida katili 1

 

Geçtiğimiz yıl saldırı düzenlediği Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nden disiplinsizlik nedeniyle uzaklaştırılmış olan Cruz, iddialara göre gaz maskesi takıyordu ve AR-15 yarı otomatik tüfekle okula girip, insanlara ateş açtı. Görgü tanıklarının anlattığına göre, Cruz ateş etmeye, okul binasına henüz girmeden başladı. Sonrasında yangın alarmını çalıştırıp insanların açık alanda toplanmasına sebep olan Cruz burada da rastgele ateş açtı. Florida Senatörü Bill Nelson ise, CNN’de yaptığı açıklamada, okulun yangın alarmının silahla ateş açılmasından önce çalıştırılarak öğrencilerin dersliklerden çıkmasının sağlandığını iddia etti. Broward Şerifi Scott Israel ise, saldırganın panik yaratmak için yangın alarmını çalıştırıp sonra ateş açtığına dair haberleri doğrulayacak bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

florida katliamı kaçış fotosu
Olayın gerçekleştiği günün sabahında okulda tatbikat olduğu için öğrencilerin saldırı sırasında yangın alarmının çalmasını tatbikat zannettikleri düşünülüyor. Kendisini saldırıdan kaçmaya çalışanların arasına gizleyerek  okuldan çıkan Cruz, yaklaşık iki kilometre uzaklıkta yakalanıp gözaltına alındı. Gözaltında nefes almakta zorluk çektiği için önce hastaneye sevkedilen Cruz, sonrasında Broward İlçe Hapishanesi’ne götürüldü. Cruz, 17 kişinin katil zanlısı olarak yargılanmaya başladı. Fort Lauderdale’da 15 Şubat Perşembe günü hâkim karşısına ilk kez çıkan Cruz’a içerisinde bulunduğu durumdan haberdar olup olmadığı sorulunca olumlu  yanıt verdiği belirtildi.

nicolas cruz yakalanma anı 2

 

ABD’de okullarda silahlı saldırıların önü alınamıyor

Okullardaki silahlı saldırı haberlerinin sıklıkla gerçekleştiği ABD’de, “Her yer için Silah Güvenliği” (Everytown for Gun Safety) adlı kurum tarafından yapılan araştırmaya göre, Stoneman Douglas lisesinde gerçekleşen silahlı saldırı 2018 başından beri gerçekleşen 18. saldırı oldu. Saldırıda en az 17 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler öğretmenler ve öğrenciler. Polis okul dışında üç, içerisinde ise 12 kişinin öldüğünü açıkladı. İki kişi  de hastanede yaşamını yitirdi. 14 yaralı ise hastanelere götürüldü. 50’den fazla kişinin yaralandığı da haberler arasında. “Her yer için Silah Güvenliği” adlı kurum aynı zamanda 2013 yılından beri ABD’de toplam 290 saldırı olduğunu açıkladı. Florida’da meydana gelen saldırı ABD’de 2012’de 27 kişinin hayatını kaybettiği Sandy Hook İlkokulu saldırısından sonraki en büyük okul saldırısı oldu.

Ülkede sivil silahlanmanın sınırlandırılması karşısında tavır takınan ABD Başkanı Donald Trump, olayla ilgili tepkisini Twitter üzerinden gösterdi. Trump, “Dualarım ve başsağlığı dileklerim Florida’da gerçekleşen korkunç silahlı saldırının kurbanları ve aileleri ile beraber. Amerikan okullarında hiçbir çocuk ve öğretmen tehlike altında olmayacak.” diye yazdı.

Trump, katil zanlısı Cruz’un akıl sağlığının yerinde olmadığı vurgusu yaptı. “Florida saldırganının akıl hastası olduğuna yönelik çok işaret var” diyen Trump, Cruz’un kötü davranışları sebebiyle okuldan uzaklaştırılması, sınıf arkadaşları ve komşularının onun büyük bir problem olduklarını düşünmeleri gibi örnekler vererek bu tarz durumların tekrar tekrar otoritelere bildirilmesi gerektiğini Twitter’dan yayınladığı mesajında dile getirdi.
14 yaşındaki kurban Alyssa Alhadeff’in annesi Lori Alhadeff ise, gözyaşları içerisinde ABD Başkanı Donald Trump’a seslendi ve “Bizim harekete, değişime ihtiyacımız var” dedi. Ayrıca “gençlerin elinden silahları alın ve sokaklardan silahları çekin” diye kendini ifade etti.

Kayıplar ve öfke patlamalarıyla geçen bir hayat

New York Times’ta yer alan haberde 14 Şubat’ta ABD’nin ikinci en dramatik okul saldırısını gerçekleştiren Nicolas Cruz’un yaşam öyküsüne ayrıntılarıyla yer veriliyor.
Silahlı saldırı olayından önce Cruz’un bir suç kaydı yok fakat Cruz, oldukça travmatik bir çocukluk geçirmiş. Nicolas Cruz ve kardeşi Zacary evlat edinilmiş. Büyük oranda anneleri Lynda Cruz tarafından büyütülen iki kardeş, 2004 yılında aniden 67 yaşındaki babalarını kaybetmişler. Kasım 2017’de de annesini kaybeden Cruz’u tanıyanlar bunun onun için ağır bir kayıp olduğunu ifade ediyor.

nicolas cruz florida
2009-2010 yılları arasında Cruz ailesiyle yan yana oturan ve Lynda Cruz ile komşuluk ilişkisini sürdürmüş olan 45 yaşındaki Paul Gold, Nicolas Cruz’un duygusal problemleri olduğunu ve ona otizm teşhisi konulduğuna inandığını belirtti. Ayrıca Cruz’un öfke kontrolü problemi olduğunu, bir şeyleri kırdığını, zaman zaman kontrolünü kaybettiğinde bu tarz davranışları onun evinde de sergilediğini ve bununla birlikte bu tarz olaylardan sonra daima mahcup, özür dileyen bir karakterde olduğunu da ifade etti. Ayrıca bazen kafasını bir yerlere vurduğunu, kulaklarını tıkadığını, bir keresinde yanlış davranışları sebebiyle onu kendi evine yolladığını sözlerine ekledi.

Cruz’un bir dönem özel ihtiyaçları olan öğrenciler için bir okula gittiğinden bahseden Gold, okuldaki diğer çocukların ona sataştıklarını, onu biraz hırpaladıklarını ve dışladıklarını ve Cruz’un çok arkadaşı olmadığını söyledi. Gold ayrıca Cruz’un annesinin ona bakmak için elinden geleni yaptığını ve ikisi arasında güçlü bir bağ olduğunu ve annesinin Cruz’un bütün hayatı olduğunu söyledi. Diğer komşuları ise Cruz’un sürekli bir endişe kaynağı olduğunu ifade etti.

Komşulardan Helen Pasciolla, Lynda Cruz’un yetkililerce Cruz’u dizginlemesi amacıyla defalarca uyarıldığını belirtti. Cruz’un yaşadığı evin karşı caddesinde oturan 62 yaşındaki Craig Koblitz ise, bazı komşuların birkaç yıl önce yakınlarda olan bir ev soygunu ile ilgili Cruz’dan şüphelendiklerini ifade etti. Cruz’un komşuları onun annesiyle yaşadığı eve sık sık devriye araçlarının geldiğini belirtti.
Cruz geçtiğimiz yıl okuldan atılmış. Associated Press’e konuşan 17 yaşındaki Victoria Olvera, Cruz’un eski kız arkadaşının yeni erkek arkadaşı ile kavga ettiği için okuldan atıldığını söyledi. Okulda 17 yaşında bir oğlu olan Michael Goldfarb ise, oğlunun Cruz’un okula bıçak getirdiği için okuldan atıldığını söylediğini iddia etti. Cruz’un, sosyal medyada silah ve ölü hayvan fotoğrafları yayınladığı ve disiplinsiz hareketleri sebebiyle okuldan atıldığı da ifade edilenler arasında.
Cruz’un okul arkadaşları da silahlı saldırıdan sonra çeşitli açıklamalar yaparak Cruz’dan bahsetti. 16 yaşındaki Sarah Edelsberg, Cruz ile birlikte ortaokuldayken Cruz’un onu korkuttuğunu, ona ve arkadaşlarına rasgele ve tehdit eder bir biçimde bağırdığını ve kollarıyla vahşi hareketler yaptığını hatırladığını söyledi. Ayrıca olaydan sonra polise bilgi veren Cruz’un eski sınıf arkadaşları, onun sürekli onlara bir zarar verme tehdidinde bulunduğunu ve zaman zaman okula silah getirdiğini söylediler. Saldırının ardından konuşan bazı öğrenciler, okulda meydana gelen saldırıyı duyduklarında bunun Nicolas Cruz tarafından yapıldığını tahmin ettiklerini belirttiler. Okul arkadaşlarından bir kısmı da Cruz’un sessiz ve garip bir karakter olduğunu ifade etmiş. Cruz’un geçtiğimiz yıl bir öğretmeni tarafından diğer öğrenciler için ‘potansiyel bir tehdit’ olarak nitelendirildiği de olaydan sonraki anlatılar arasında.

“Profesyonel bir silahlı okul saldırganı olmayı düşünüyorum”

Cruz’un silahlarla yakından ilgilendiği ve evinde silahlarının olduğu da iddia edilenler arasında. Broward County Şerif Ofisi’nden yapılan açıklamada, AR-15 yarı otomatik tüfeğin Cruz’a ait olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada ayrıca Cruz’un silah kullanmayı bildiği ve yanında bir gaz maskesi ve duman bombası bulunduğu da ifade edildi. Broward Şerifi Scott Israel, katil zanlısının internet ve sosyal medya hesaplarında yapılan incelemede endişe verici çeşitli tehditkâr yazı, yorum ve fotoğrafa rastlandığını açıkladı. Cruz, geçtiğimiz yıl 24 Eylül’de de Youtube üzerinden “nikolas cruz” kullanıcı adıyla tehditkâr bir yorum yazmış. Cruz’un bir Youtube kullanıcısının video paylaşımına “profesyonel bir silahlı okul saldırganı olmayı” düşündüğü şeklinde yorum yazdığı iddia ediliyor. Ben Bennight bu yorumla ilgili yetkilileri geçtiğimiz yıl uyarmış. Öncelikle yorumun fotoğrafını Youtube’a yollamış. Youtube tarafından yorum kaldırılmış. Yereldeki FBI görevlilerini yorumla ilgili uyaran Bennight, FBI tarafından sorgulanmış ama bunun üzerine bir adım atılmamış. Saldırıdan sonra da Bennight tekrar sorgulanmış. FBI, perşembe günü yaptığı açıklamada ihbarın olduğu dönemde yorumun kimin tarafından yapıldığını bulamadıklarını ifade etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.