Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cambridge Analytica 50 milyon kişinin verilerini izinsiz paylaşmakla suçlanıyor

Facebook ve Donald Trump’ın seçim çalışmalarına danışmanlık yapan analiz şirketi Cambridge Analytica, 50 milyonu aşan kişinin kişisel verilerini izinsiz olarak paylaşmış olmak ile suçlanıyorlar.

İngiltere meclisi sahte haberleri araştırma komitesi, Facebook ve Cambridge Analytica’nın 50 milyon kişinin Facebook profilleri üzerinden kişisel verilerini toplayarak, 2016 Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimlerine etki edecek bir sistem kurduklarını iddia etti.

Soruşturma başlatacağını duyuran Komite adına konuşan Muhafazakar Parti milletvekili Damian Collins, ifade vermek üzere Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ve Camridge Analytica Alexander Nix’i çağıracaklarını söyledi. Cambridge Analytica, “izleyici davranışlarını değiştirmek” isteyen şirketlere ve siyasi partilere hizmet veren bir şirket. Şirketin iddiası ise büyük ölçekli tüketici verilerini analiz etmek ve bu şirketlerin pazarladıkları ürün ve materyaller ile ilgili hedef alabileceği kişileri tanımlamak. Bunun için ise Facebook gibi sosyal medya mecralarını ve kendi sitelerinden oluşturdukları anket sistemini kullanıyorlar.

Geçtiğimiz hafta sonu, Observer dergisi 2014 yılında İngiltere merkezli bir araştırma şirketi olan Global Science Research tarafından 50 milyon Facebook profilinin toplandığını açıkladı. Şirketin başındaki isim Aleksandre Kogan topladığı bilgileri Cambridge Analytica ile paylaşmak için bir anlaşma yaptı. Olayı kamuoyu ile paylaşan Christopher Wylie ise bu kişisel bilgilerin çoğunun izinsiz olarak toplandığını söyledi. Wylie’nin iddiası ise bu bilgilerin, Cambridge Analytica tarafından geliştirilen bir program sayesinde, hem seçim sonuçlarını ön görmek hem de seçimleri etkilemek için kullanıldığı yönünde. Uzun süre Cambridge Analytica için çalışan Wylie, şirket için “ tam zamanlı propaganda makinesi” tanımlamasını yapıyor.

ABD’de tartışmalı başkalık seçimlerine olan etkisi dahilinde ise, Donald Trump’ın destekçisi ve seçim kampanyası zamanında büyük bir bağışçısı olan Robert Mercer, Cambridge Analytica’ya yaklaşık 15 milyon dolar aktardığı söyleniyor. Ayrıca sağcı web sitesi Breitbart’ı da finanse eden Mercer, bu şirketler ile Donald Trump’ın seçim kampanyası çalışmalarının başındaki isim olan Steve Bannon ile tanıştıran isim. Elde edilen veriler sayesinde ile sosyal medya üzerinden seçmenleri yönlendirdikleri ve propaganda yaptıkları iddia ediliyor. Verilere kullanmak için ise yaklaşık 1 milyon dolar kullanıldığı söyleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.