Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnternet yayınlarına RTÜK denetimi getiren yasa kabul edildi

TBMM’de Çarşamba günü kabul edilen torba yasa ile İnternet üzerinden yapılan yayınların bir kısmı artık RTÜK denetimine tabi olacak. Hangi yayınların RTÜK denetimine tabi olacağı 6 ay içinde çıkarılacak yönetmelikle netleşecek.

TBMM’de kabul edilen yasaya göre internet üzerinden yayın yapan ve yasada ve çıkacak yönetmelikte tanımlanan kuruluşlar RTÜK’ten yayın lisansı ve yayın iletim yetkisi almak zorunda kalacak. Yayın hakkı ya da lisansı bulunmayan ya da bu hak ve lisansları iptal edilen yayınlara ilişkin, RTÜK’ün talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesine karar verilebilecek. Sulh ceza hakimi, RTÜK’ün talebini en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak. Yasa teklifinde net olarak ifade edilmeyen bireysel kullanıcılara yönelik düzenleme ise AKP grubunun teklifi ile yasaya konuldu. Önerge ile bireysel iletişim ile görsel işitsel içerik paylaşılabilen video paylaşım ve sosyal medya platformlarının düzenleme kapsamında olmadığı maddesi yasaya eklendi. Yasanın çıkmasının ardından hangi tür internet yayınlarının RTÜK denetimine tabi olacağı yani lisans alma zorunda olduğu hangi yayınların kapsam dışında bulunduğu 6 ay içinde RTÜK tarafından yayınlanan genelge ile netleşecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.