Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yolsuzlukla suçlanan Peru Devlet Başkanı Kuczynski görevden azledilmemek için canlı yayında istifa etti

Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, hakkında yapılacak görevden azil oylamasından hemen önce, arkasına kabinesini alıp televizyona çıktı ve istifaya hazır olduğunu duyurdu.
Eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori’nin kızının liderliğindeki muhalefeti kendisini devirmeye çalışmakla suçlayan Kuczynski, görevden azli için yürütülen kampanyanın Peru demokrasisine zarar verdiğini de ileri sürdü. Yine de Kuczynski “halkımızın ihtiyacı olan birlik ve uyum yolunu bulması önünde engel olmak istemem” diyerek istifaya hazır olduğunu da bildirdi.
Peru parlamentosu Kuczynski’nin istifa talebini bugün (22 Mart) oylayacak. Milletvekilleri teklifi kabu edebilir ya da reddedip Kuczynski azil sürecini de başlatabilir.
Sağcı ve muhafazakar lider Kuczynski’nin yardımcılarının, azil sürecinde devlet başkanına arka çıkması için önde gelen bir muhalefet milletvekiline devlet ihalelerini rüşvet olarak teklif ederken çekilmiş görüntüleri Salı günü yayınlanmıştı. 2016’da yolsuzlukla mücadele vaadiyle iktidara gelen Kuczynski montaj dese de, görüntüler istifası yönünde büyük baskı oluşturdu.

Latin Amerika’nın en büyük yolsuzluk skandalı

Eski bir bankacı olan Devlet Başkanı Kuczynski’nin azil süreci ise, Latin Amerika’nın en büyük yolsuzluk skandalının merkezinde bulunan Brezilya şirketi Odebrecht ile ilişkisi yüzünden. İnşaat şirketi Odebrecht, ihaleleri kazanmak için, yetkililere 29 milyonu Peru’da olmak üzere Latin Amerika çapında 800 milyon dollar rüşvet dağıttığını kabul etmişti. Kuczynski de, 10 yıl önce danışmanlık şirketininin Odebrecht’ten 782 bin dollar aldığını bildirmediği için yalancılıkla itham ediliyor.
Geçtiğimiz aylarda Kuczynski, 1990’larda işlediği insan hakları suçları ve yolsuzluklar nedeniyle 25 yıl hapis cezası verilmiş eski devlet başkanı Alberto Fujimori’yi affederek hapisten çıkmasını sağlamıştı. Mağdur yakınları ve insan hakları savunucuları tarafından eleştirilen bu kararın, Fujimori’nin parlamento üyesi olan oğlu Kenji Fujimori’nin azil sürecindeki desteğini garantilemek için alındığı söyleniyordu. Nitekim azil oylaması Kenji’nin desteği ile ertelenmişti. Kenji ise bu desteği ile ablası Keiko’nun lideri olduğu muhalefet partisi Halk Hareketi’nin azil yanlısı tavrına karşı çıkmış oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.