Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (2): Kadıköy’de şantiye işgali, şeker fabrikaları ve Bafra OSB’de eylemler

İnşaat İşçileri çalıştıkları inşaatı işgal etti

Kadıköy Sahrayıcedit’teki Evril Ekin projesinde taşeron firmaya bağlı olarak çalışan işçiler maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle şantiye binasını işgal etti.

inşaat2

İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Sahrayıcedit Mahallesi’nde İnşaat-İş sendikasına üye olan Evril İnşaat’ta taşeron olarak çalışan Area inşaat işçileri, dört aydır paralarını alamadıkları için şantiye önünde direniş başlattı. Direnişlerinin altıncı gününde şantiye binasına girerek iş durdurdular.

Şantiyedeki bir binanın 11. katına çıkan direnişçi işçiler; “tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz” pankartını buraya astılar. Şirketin polis çağırması üzerine işgaldeki direnişçi işçiler polis zoruyla aşağı indirildi. Patronun şikayetçi olmaması üzerine işçiler yapılan GBT’nin ardından serbest bırakıldılar. Evril inşaat önündeki direniş sürüyor.

inşaat1inşaat1

Burdur Şeker Fabrikası işçileri, fabrikayı satın alacak firma yetkililerini içeriye almadı

Burdur Şeker Fabrikası işçileri özelleştirme kapsamında olan fabrikaya talip olan firma yetkililerinin geldiğini haber alınca eylem yaptı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışına karar verilen Burdur Şeker Fabrikası’na talip olan firmanın yetkililerinin geldiğini haber alan işçiler, fabrika binası önünde toplanarak eylem yaptı. İşçiler; ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’, ‘Bizi satanı biz de satarız’, ‘Burası Burdur buradan çıkış yok’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Zafer direnen emekçinindir’ şeklinde slogan attı.

burdur şeker2

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Onay; “Şeker vatandır, vatan satılmaz. Şeker fabrikalarının özelleştirme süreci hızla devam ediyor. Bugün ihaleye girecek olan grup ziyarete geldi. Hoş geldiler, sefa geldiler. Biz işçiler, üreticiler, kamyoncular, besiciler olarak bu fabrikanın alelacele satılmasına akıl sır erdiremiyoruz. Şartnamede fabrikanın değerli arazilerinin satılmayacağı söyleniyor. Bunların ranta kurban gitmeyeceği söyleniyor ama Burdur şeker çamur havuzları dahil bütün arazisi satışa çıkarılmış durumda. Burdur şehir merkezinde kalmış çok değerli bir arazi. İhaleye girecek firmalar arasında inşaat firmaları da var. Tüm kamuoyunun bu yanlış şeker özelleştirmesi konusunda bizlere destek verilmesini rica ediyorum. Haklı tepkimizi gösteriyoruz. Bundan sonra geleceklere de göstermeye devam edeceğiz” dedi.

İşçiler fabrika binasının içerisine girmek isteyen firma yetkililerine izin vermedi.

DHL Express işçileri 250 gündür eyleme devam ediyor

Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye olduktan sonra ‘bölüm kapatma’ bahanesiyle işten çıkarılan dokuz işçinin işlerine geri dönme talebiyle 17 Temmuz’da başlattığı eylem sürüyor.

İşçiler, 17 Temmuz’dan bu yana şirketin Güneşli’deki binası önünde ‘DHL Express’de işçi kıyımına ve sendika düşmanlığına son’ pankartını açarak, eylemlerini devam ettiriyorlar. Sendikaya üye oldukları için çıkartılan işçiler her sabah saat 08.00’de eylem alanına gelerek, akşam mesai bitimi olan saat 17.00’ye kadar bekleyişlerini sürdürüyorlar.

dhl2

Bafra Organize Sanayi’de eylem

Samsun’un Bafra ilçesinde Türk Metal Sendikası üyeleri, Organize Sanayi Bölgesi’nde Fabio Hava Süspansiyon Sistemleri ve Yedek Parça fabrikasında işten çıkartılan işçiler için eylem yaptı.

Fabrikadan çıkartılan Türk Metal Sendikası üyesi üç işçi için sendika üyeleri fabrika önüne yürüyerek gelerek sloganlar eşliğinde protestoda bulundular ve basın açıklaması yaptı.

bafra metal1

Tes-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Nakif Yılmaz yaptığı açıklamada; “bu fabrikada bu yörenin, Bafra’nın 180 tane emekçisi çalışıyor. Ama işverenlerimiz insan onuruna yakışır çalışma yasasını bize çok görüyorlar. Sendikaya üye olduk diye performans kriterlerini göz önünde tutarak bugün için üç, duyumlarımıza göre birçok daha arkadaşımızın işten atılacağı söyleniyor. Bu özel sektörün para kazanma hırsına dur demek zorundayız. O yüzden Türk Metal Sendikası burada örgütlendi, toplu sözleşme yapmak için yetki mücadelesini başlattı ama işverenlerimiz buna engel olmaya çalışıyor” dedi.

Kastamonu’da şeker eylemi

Kastamonu Şeker Fabrikası için alınan özelleştirme kararını protesto etmek tek başlarına yürüyüşe başlayan CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi il başkanlarına destek vermek için CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile milletvekilleri Burcu Köksal, Melike Basmacı, Kadim Durmaz, Mustafa Tuncer, Kemal Zeybek, Okan Gaytancıoğlu, Nurettin Demir, Özkan Yalım ve Turabi Kayan kente geldi. Ağbaba ve CHP’li vekiller, kent merkezine yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta bulunan Kastamonu Şeker Fabrikası’na yürüyerek gitti.

kastamonu1

Fabrikada çalışan işçiler ve köylüler tarafından, yaklaşık 3 saat süren yürüyüş sonrası karşılanan CHP’li vekillere bazı köylüler de traktör konvoyuyla destek verdi.

Hükümete çağrıda bulunan Ağbaba; “Ey hükümet! Gel bu yanlıştan dön. Bunu torunlarına bile izah edemezsin. Yarın ‘Şeker fabrikalarını kim sattı?’ derlerse, o el kaldıran milletvekilleri yerin dibine girerler. Bakacak yüz bulamazlar. Gel bu ihanetten vazgeç, gel bu satıştan vazgeç. Şeker fabrikalarında üretim devam etsin” dedi.

kastamonu2

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.