Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Parmak çıtlatmanın gizemi çözüldü

Eklem çıtlamalarının sesi uzun yıllardır bilim insanlarının sebebini bilmediği bir konuydu. Çıkan sesin kökeni konusunda bilim insanlarının bir bilgisi yoktu.

Ancak bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonunda bu çıtlama sesinin eldeki eklem sıvısının içinde bulunan akışkan mikroskobik baloncuklardan kaynaklandığını buldu. Paris Ecole Polytechnique ve Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları bu akışkan sıvıyı ve eklemleri temsil eden matematik bir model kullanarak bu çıtlama sesinin oluşmasını canlandırdı.

Paris Ecole Polytechnique’te çalışma yürüten bilim insanı Abdul Barakat “insanlar el eklemlerini oynattığında eklemin içindeki akışkan sıvıda bulunan baloncukların kısmi olarak çökmesi sonucu bu çıtlama sesleri oluşuyor” dedi. Barakat bu çökme teorisini temsil eden matematik modelin aynı çıtlama sesini yarattığını ifade ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.