Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (7): Güney Afrika’nın şiddet ve skandal dolu ailelerinden çıkıp dünyaca üne kavuşan çocuklar: Elon Musk, Charlize Theron, Trevor Noah ve Oscar Pistorius

Son günlerde girişimci iş adamı Elon Musk’ın babasının üvey kızından çocuk sahibi olduğu haberi gündeme bomba gibi düştü ancak bu Güney Afrikalı ünlülerin başarılı kariyerlerinin ardındaki tek skandal değil.

Charlize Theron’un annesi, babasını silahla vurup öldürdü

RESİM 1

Charlize Theron ve annesi Gerda Jacoba Maritz

Charlize Theron Güney Afrika’da 15 yaşında bir lise öğrencisiyken alkolik babası, annesini tehdit edip ona ateş etti. Olay sırasında Charlize Theron’un annesi eşinin ona ateş ettiği silahla eşini vurdu. Charlize Theron’un annesi olaydan sağ kurtulurken babası olay esnasında öldü, olay sırasında orada bulunan amcası ise yaralı olarak kurtuldu. Charlize Theron annesi lehine şahitlik yaptı. Polis Charlize Theron’un şahitliğini ve babanın şiddet olaylarının mevcut olduğu geçmişini göz önünde bulundurarak olayı meşru müdafaa kapsamında değerlendirdi ve anne Gerda Theron ceza almadı.

Charlize Theron, bahsedilen trajik olay üzerinden yaptığı bir konuşmasında “Gençliğimi ve masumiyetimi kaybettim. Ama kendimle gurur duyuyorum çünkü bu trajediyi atlatmayı ve kendime bir hayat kurmayı başardım. Karanlıklardan korkmuyorum, hatta karanlık  beni kendine çekiyor, insan doğasını daha iyi anlamak ve insanlara daha yakın olabilmek istiyorum” dedi. 

Resim 8

 Charlize Theron’un ilk kadın seri katil Aileen Wuornos’u canlandırdığı “Cani” isimli filmden bir sahne

Theron, birçok filmde katil rolünde oynadı: Atomic Blonde, Mad Max: Fury Road ve Monster (Cani).

Komedyen Trevor Noah’ın annesi eski kocası tarafından yüzünden vuruldu

RESİM 2

Amerika’da Daily Show programını sunan komedyen Güney Afrikalı Trevor Noah’ın hayatı dramatik olaylarla başlıyor. 1948 – 1994 yılları arasında iktidarda bulunan Ulusal Parti hükümeti tarafından ırkçılık üzerinden ayrımcılığın resmi devlet politikası olarak uygulandığı sistemin içerisine doğan Noah, siyahi Güney Afrikalı bir anne ve İsviçreli beyaz bir babadan dünyaya geldi. Siyah ırktan biriyle beyaz ırktan birinin bir araya gelmesinin  yasak olduğu ülkede Noah’nın annesi doğumdan sonra hapis yattı, babası ise İsviçre’ye geri dönmek zorunda kaldı.  

RESİM 3

Trevor Noah’nın annesi Patricia Noah

Trevor Noah,  “Bir suç olarak doğdum: Güney Afrika’daki çocukluğum” isminde bir kitap yazdı. Noah, kitabında ve kendisiyle yapılan söyleşilerde annesinin affedici karakterinin ve hayata olumlu bakışının kendisini çok etkilediğini yineledi. Beyaz bir adamı sevdiği ve bunun yasak olduğu bir sistemde yaşadığı için hapis yatan Patricia Noah, ikinci kocası tarafından kurşunlandı. 

Patricia Noah’a yıllar boyunca fiziksel şiddet uygulayan, onu sokaklarda kovalayan, cinnet anlarında yaşadıkları evi tahrip eden Trevor Noah’ın eski üvey babası, Patricia ondan ayrılıp başka bir adamla evlenince silahlanıp Patricia’nın yaşadığı evi bastı ve üç el ateş ederek Patricia’yı vurduktan sonra Trevor Noah’yı bulmak için yola düştü. Ancak o sıralarda komedyenlik ve sunuculuk kariyeri başlamış olan Trevor’a neyse ki ulaşamadı. 

Sadece üç yıl hapis yatan Trevor Noah’ın üvey babası şimdi özgür. Trevor Noah ise Amerika’da 10 yıldan fazladır yayınlanan The Daily Show’un sunucusu.

Güney Afrika’nın Soweto şehrinin gecekondularında doğan, babasız büyüyen, üvey babası tarafından öldürülmek istenen çocuğun şimdi her gün iki milyona yakın seyircisi var ve o şimdi Amerika’nın gençler arasındaki en popüler televizyon programının başında.

Elon Musk’ın babası üvey kızından çocuk sahibi oldu ve bunu “tanrının lütfu” olarak tanımladı

Girişimci iş adamı ve milyoner Elon Musk’ın babası Errol Musk’ın 30 yaşındaki üvey kızından bir oğlu oldu. Elon Musk’ın üvey kızkardeşi Jana Bezuidenhout, Erron Musk annesiyle evlendiğinde 4 yaşındaydı. Çift 18 yıl evli kaldı. Evliliklerinden iki çocukları oldu. Erron Musk üvey kızının aileden uzak büyüdüğünü ve ona babalık yapmadığını iddia ediyor.

RESİM 4

İş adamı Elon Musk

Baba Musk, bir gazetede yer alan söyleşide, üvey kızına kötü bir döneminde yardımcı olduğunu ve ikisi arasındaki duygusal yakınlaşmanın planlı olmadığını söyledi. Birliktelikleri ile ilgili ” buna tanrının planı veya doğanın döngüsü de diyebilirsiniz” dedi.

Elon Musk, kendisiyle Rolling Stones dergisi tarafından yapılan söyleşide, babası ile ilgili olarak “Kötü hatta korkunç bir adam ve babaydı. Her zaman şeytani bir planı olurdu. Herkesin hayatını cehenneme çevirmekte çok iyiydi. Mutlu bir adam değildi. Bir insan nasıl böyle bir canavara dönüşür bilmiyorum” dedi.

Biyografisinde ise çocukluğuyla ilgili “Mutlu değildim. İyilikten yoksun değildik ama iyi bir çocukluk değildi. Duygusal sefalet denebilir” yorumu yer alıyor. 

Elon Musk, karısıyla beraber aldıkları karar uyarınca, çocuklarını büyük babalarıyla hiçbir zaman tanıştırmadı. 

RESİM 5

Errol Musk

Errol Musk ise oğlunun verdiği demeçlere karşılık “Onun problemi ne anlamıyorum. Sanırım onu çok şımarttık” diyor.

Errol Musk da oğlu gibi mühendis ve ailenin ilk milyoneri olarak başarılı bir kariyere sahip. Şimdi ise üvey kızıyla yaşadığı ilişkiye gelen eleştirilere “Sanırım yaşlandım diye bir köşeye çekilip ölmemi istiyorlar” diyerek cevap veriyor. 

Dünya şampiyonalarında 23 altın madalyası olan Oscar Pistorius, cinayetten hapiste

RESİM 6

Azmin zaferi, bir ülkenin başarı hikayesi engelli sporcu Oscar Pistorius, cinayetten hapis yatıyor.

Paralimpik koşucu olan Oscar Pistorius 1986 yılında Pretoria’da doğdu. 

Doğuştan fibula kemiği olmamasına rağmen olimpiyatlarda yarışacak kadar azim dolu bir hayat hikayesine sahip. Paralimpik olimpiyatları tarihinde en çok madalya kazanan sporculardan biri. 

100, 200 ve 400 metrede dünya rekoru sahibi olan Pistorius, karbon fiber protez bacakları yardımıyla koşuyor. Protez bacakları sebebiyle Oscar Pistorius’un diğer yarışmacılar karşısında fazladan avantaj sağladığı iddiaları gündemdeydi, hatta bu yüzden Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği 2008 Yaz Olimpiyatlarında koşucunun yarışmasını engelledi.  Ancak daha sonra yapılan testler sonucunda koşucunun yarışmadan men edilmesi kararı kaldırıldı ve koşucu 2012 Londra Olimpiyatlarında yarıştı.

2012’de olimpiyatlara katılan engelli ilk atlet unvanını kazanması sebebiyle ayakta alkışlanan Pistorius, böylesi gururlu bir olayı yaşadıktan kısa bir süre sonra, 14 Şubat 2013 akşamı, sevgililer gününde sevgilisi Reeva Steenkamp’ı kendi evinin banyosunda kurşunladı.

In this Nov. 4,  2012 photo, South African Olympic athlete Oscar Pistorius and Reeva Steenkamp, believed to be his girlfriend, at an awards ceremony, in Johannesburg, South Africa.  Olympic athlete Oscar Pistorius was taken into custody and was expected to appear in court Thursday, Feb. 14, 2013,  after a 30-year-old woman who was believed to be his girlfriend was shot dead at his home in South Africa's capital, Pretoria. (AP Photo/Lucky Nxumalo-Citypress) SOUTH AFRICA OUT

Oscar Pistorius ve Reeva Steenkamp

Pistorius’un Pretoria şehrindeki evinin çevresi üç metre yüksekliğinde elektrikli tellerle çevrili.  Yaşadığı lüks rezidans  silahlı güvenlik görevlileri tarafından korunuyor. Pistorius, böyle bir evde gecenin karanlığında sesler duyunca yastık altındaki silahına davranıp kapısı kapalı banyodaki yabancıya dört el ateş ettiğini savunmasında belirtti. Ancak banyodaki yabancı biri değil sevgilisiydi. Pistorius, model ve spiker sevgilisini bu şekilde öldürdü. 

Olayla ilgili yürütülen dava sonucunda cinayetten suçlu bulunan Pistorius, ilk olarak beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. İyi halden cezası indirilen Pistorius, hapishanede iki yıl kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Güney Afrika’da büyük protestolara sebep olan bu karar, daha sonra savcıların karara itirazı neticesinde üst mahkemeye gitti ve üst mahkeme tarafından ceza süresi 16 yıla yükseltilince Oscar Pistorius yeniden hapse girdi. Şimdi Pistorius’un en erken şartlı tahliye tarihi 2023.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.