Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta Türkiye uyruklu altı kadın daha IŞİD’e yardım ettiği gerekçesiyle idama mahkum edildi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta geçen pazartesi bir mahkeme, 6 Türkiye uyruklu kadını idama, 7. bir kadını ise müebbet hapse mahkum etti. Yerel bir adli yetkili, kadınların hepsinin mahkemeye çocuklarıyla birlikte geldiği ve mahkemede, eşlerinin yanında IŞİD çatısı altında ‘halifelik için savaşmak üzere’ Irak’a geldiklerini söyledikleri bilgisini verdi.

Irak’ta geçen şubat ayında da 16 Türkiye uyruklu kadın idama mahkum edilmişti. The Guardian, uluslararası yardım kuruluşlarının verdiği bilgilere dayandırdığı haberinde Irak’ta 1.700 yabancı kadın ve çocuk olduğunu duyurmuştu. Iraklı yetkililere göre Irak’taki hapishanelerde halihazırda IŞİD’a üye olduğu iddialarıyla tutulan 20.000 kişinin 560’a yakınını kadınlar, 600’e yakınını ise onların çocukları oluşturuyor. Terör uzmanı Hişam el Haşimi’nin Al Monitor’a verdiği bilgiye göre tutukluların arasında Türkiye uyruklu 300 kişi bulunuyor.

IŞİD’çıların mahkemeye çıkarılması süreci, geçen yılın sonunda, Irak ordusunun ülkenin IŞİD’den kurtarıldığı yönündeki açıklamasını müteakip başlamıştı.

Irak terör yasalarına göre cihatçıların ya da IŞİD savaşçılarının yakını olduğunudan şüphelenilen kişiler, örgüte yardım ettiklerinin ortaya çıkması halinde, çatışmalarda aktif olarak yer almamış olsalar da mahkum edilebiliyor, suçlu bulunmaları halinde ise idam edilebiliyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.