Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Doğuşcan Aydın Aygün: “9 Boğaziçi öğrencisinin tutuklanması kabul edilemez”

Boğaziçi Üniversitesi’nde Zeytin Dalı Harekat’nı destekleyenleri protesto eylemi sonrasında gözaltına alınan on beş öğrenciden dokuzu tutuklandı, altı öğrenci de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

19 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu’nun Afrin’in merkezine girmesini kutlayarak, lokum dağıtan öğrenciler ile “Katliamın, işgalin lokumu olmaz” diyen öğrenciler arasında yaşanan gerginlik sonrasında 15 öğrenci gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Mart’ta İstanbul Beyoğlu İlçe Teşkilatı’nın kongresinde yaptığı konuşmada, “Bu terörist öğrencileri kamera çekimlerinden bulup, çıkarıp, onlara da gereğini yapacağız. Bu üniversitelerimizdeki hocalarımızın da çok daha dikkatli olması gerekir. Eğer bu üniversitelerimizdeki hocalarımızın bu öğrencilerle iltisakı olduğunu belirlediğimiz anda onlarla ilgili de gereğini yaparız” demişti.

24 Mart’ta Samsun İl Kongresi’nde bir kez daha gözaltına alınan öğrencilerle ilgili konuşan Erdoğan, “Orada imanlı, milli, yerli gençlik Afrin’le ilgili lokum dağıtıyor. Bu gençlik orada lokum dağıtırken o komünist, vatan haini gençler onların bu masalarını dağıtmaya yelteniyorlar. Bu terörist gençlerle her türlü çalışmayı yapıyoruz. Üniversitede okuma hakkını vermeyeceğiz” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamaları ardından öğrencilere yönelik yurt ve ev baskınları devam etmiş, bu baskınlarda gözaltına alınan öğrenciler, polisten fiziksel ve sözlü şiddet gördüklerini iddia etmişti.

Bu yaşananlar üzerine Uluslararası Af Örgütü de gözaltına alına 15 öğrenci için bir “acil eylem kampanyası” başlatmıştı.

Dün İstanbul Adalet Sarayı’nda ifade vermek için savcılığa götürülen öğrenciler, savcılık tarafından ifadeleri alınmadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca, Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne yazılan sevk yazısında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin bölgesine yaptığı operasyonun barışı sağlamak için yapıldığı savunularak, “şüphelilerin PKK/KCK/YPG Silahlı Terör Örgütünün genel tavrı ve stratejisi doğrultusunda hareket ettiği” iddiasına yer verilmişti.

Öğrencilerin aileleri ve arkadaşları Çağlayan Adliyesi önündeki meydanda toplanarak “Eğitim hakkı engellenemez. Gençliğe üniversiteye, Boğaziçi’ye özgürlük” yazılı pankart açtılar. Akşam saatlerinde mahkemeye çıkarılan 15 öğrenciden 6’sı adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 9 öğrenci hakkında ‘terör propagandası yaptıkları’ iddiasıyla tutuklama kararı çıktı. Tutuklanan öğrencilerin isimleri şöyle: Şükran Yaren Tuncer, Zülküf İbrahim Erkul, Esen Deniz Üstündağ, Sevde Öztürk, Kübra Sağır, Berke Aydoğan, Deniz Yılmaz, Agah Suat Atay ve Yusuf Noyan Öztürk.

Tutuklamaların ardından görüştüğümüz avukat Doğuşcan Aydın Aygün, kararın hukuki olarak kabul edilemeyecek, tamamen mevcut dönem ile ilgili alınmış bir karar olduğunu söyledi. İsnat edilen suçları oluşturan herhangi somut bir durum olmadığını, olsa dahi kimin hangi suçu işlediğinin bilinmediğini, genel ifadeler çerçevesinde suçlamalar yapıldığını belirtti. Avukat Aydın, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarıyla ilgili olarak da, ilk gün gözaltına alınan iki öğrencinin iki saat sonra serbest bırakıldığını ama Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarından sonra kolluk kuvvetleri ve savcılığın harekete geçerek yeniden gözaltı süreçlerini başlattığına dikkat çekti.

Görüşmenin tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.