Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Daphne Project: Öldürülen yolsuzluk karşıtı gazetecinin yarım kalan araştırmalarına devam edilecek

Altı ay önce Malta adasında yolsuzluk karşıtı gazeteci Daphne Caruana Galizia, arabasına konan bir bombayla öldürüldü. Bugün 18 uluslararası medya organizasyonu, Daphne’nin araştırmalarını devam ettirecek olan “The Daphne Project” için çalışıyor.

5565

Malta’da Panama Belgeleri’ne ilişkin bir araştırma yürüten ve “tek kişilik Wikileaks” olarak adlandırılan 53 yaşındaki gazeteci Daphne Caruana Galizia, 16 Ekim 2017’de bir suikaste kurban gitti. Galizia’nın arabasına konan bomba, arabasıyla yola çıktıktan kısa süre sonra patlatıldı. Avrupa’yı sarsan suikastin yankıları hâlâ sürüyor. İyi haber ise, gazetecilerin Daphne’nin mirasına sahip çıkıp, araştırmalarını sürdürmeye devam edecek olmaları.

3020 (1)

Yolsuzluk karşıtı gazeteci olarak bilinen ve kimseyle siyasi bir işbirliği olmadığını söyleyen Daphne Caruana Galizia’nın yaptığı haberler bankalardan tutun da Malta’nın online kumar endüstrisine ve mafyaya kadar uzanıyordu. Geçtiğimiz iki yılda Caruana Galizia, Panama Belgeleri üzerine yoğunlaştı. Dünyanın dördüncü en büyük offshore hukuk firmasına ait sızan bu belgelerle ilgili yaptığı araştırmalarla Daphne Caruana Galizia’nın blogu dünya çapında dikkat çekti.

Caruana Galizia’nın suikastine ilişkin şimdiye kadar gözaltına alınan kişilerden üçü suçlandı fakat masum olduklarına dair ifade verdi. Caruana Galizia’nın haberlerinde işaret ettiği kişilerden biri olan Malta Başbakanı Joseph Muscat, gazetecinin öldürülmesini isteyenleri bulmak için kaldırılmadık taş bırakmayacağını söyledi.

6400

Eşinin ölümünden beri ilk kez bir açıklama yapan Peter Caruana Galizia ise, politik çıkarların polis soruşturmasını engellediğini ve suikasti yaptıran asıl kişinin hiç yakalanmayacağından korktuğunu söyledi.

Suikastle ilgili sorular henüz cevabını bulmadı, ama Daphne Caruana Galizia’nın arkasında bıraktığı araştırmaları yeni bir işbirliğine kapı açtı: The Daphne Project (Daphne Projesi). Öldürülen gazetecinin ailesinin de desteğiyle, aralarında The Guardian, Reuters ve Le Monde’un da bulundu. 18 uluslararası medya organizasyonu The Daphne Project için bir araya geldi.

Ekran Resmi 2018-04-18 17.01.18

The Daphne Project’in başında, susturulan gazetecilerin işlerine devam etme misyonuyla hareket eden Paris merkezli proje Forbidden Stories (Yasaklanan Hikayeler) var. The Daphne Project için harekete geçen medya kuruluşları, Daphne Caruana Galizia’nın öldürülmeden önce yaptığı araştırmaların izini sürmek ve bıraktığı parçaları birleştirmek için aylarca uğraştı.

The Daphne Project ile Malta’daki iddia edilen siyasi yolsuzlukların ve kara para aklama olayları üzerindeki kontrolsüzlüğün Avrupa’daki düzene ilişkin tehlikesini ortaya koyan ifşalar yayınlanacak.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.