Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya, ATİB’in geleceğini tartışıyor

(Yayına hazırlayan: Ekin Bayur)

Avusturya’da ATIB’in (Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği) Viyana’daki camisinde düzenlediği 18 Mart Çanakkale Savaşı anması sırasında çocukların asker kıyafetleri içerisinde savaşı canlandırması ülke genelinde ve siyasi çevrelerde büyük tepki uyandırdı. Caminin veya derneğin kapatılması gündeme gelirken Başbakan Kurz ve Başbakan yardımcısı Strache yaptıkları ortak açıklamada konunun incelenmesi için gerekli makamları görevlendirdiklerini söyledi.
ATIB, Avusturya genelinde 100.000’den fazla üyesi ve 65 camisi olan resmi bir dernek. Bünyesinde bir anaokulu barındırıyor ve devletten tüm dini dernekler gibi ödenek alıyor. 18 Mart Çanakkale Savaşı anması kapsamında Viyana’da ATIB’e bağlı bir camide anaokulu-ilkokul seviyesindeki çocukların savaş canlandırması ve etkinlik fotoğraflarının Facebook sayfasına yüklenmesi kısa sürede tüm medyanın gündemine oturdu. Henüz ATIB’den resmi bir açıklama gelmedi ancak camide görevli imam kısa bir süre önce görevden alındı.

Screen Shot 2018-04-22 at 12.50.38

Olayın ortaya çıkmasından sonra Başbakan Kurz açıklamasında; “bu yaşanan olayın Avusturya’da yeri yok, hükümet bu olaya tolerans göstermeyecek. İslam ile ilgili bazı kanunların çiğnendiğini görüyoruz, bu da caminin veya sorumlu derneğin kapatılması için yeterli olabilir” dedi. Aynı açıklamada yardımcısı Strache de Viyana’da böyle olayların daha önce de yaşandığını, Viyana yöneticilerinin bunlarla özel olarak ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Strache’nin sağ popülist partisi FPÖ (Avusturya Özgürlük Partisi) grup başkanı Johann Gudenus ise “Avusturya’da yaşayan çocukları aşırı milliyetçi Türkler ve siyasal İslam’dan korumanın zamanı gelmiştir” dedi.
Hükümet kanadının yanı sıra muhalefet partileri de olayı eleştirdi. SPÖ (Avusturya Sosyal Demokrat Partisi) ve aynı zamanda Viyana Şehir Meclisi üyesi Jürgen Czernohorszky şunları söyledi: “Resimler militarizm ve milliyetçilik içeriyor ve çocukların bunun için istismar edildiğini söyleyebiliriz” Aynı zamanda ilgili makamların inceleme için görevlendirildiğini, cami sorumluları ve ATIB yöneticilerini bir konuşmaya davet edeceklerini belirtti. Yeşiller Partisi üyeleri David Ellensohn ve Faika El-Nagashi de çocukların ve yetişkinlerin savaşı değil, barışı öğrenmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Screen Shot 2018-04-22 at 12.50.30
İslami İnanç Topluluğu (IGGÖ) ve Türk Kültür Topluluğu (TKG) da olaya tepki gösterenler arasındaydı. IGGÖ Başkanı İbrahim Olgun, olayın bir skandal olduğunu, camilerin savaş canlandırmalarının değil barışın gösterildiği yerler olması gerektiğini söyledi ve bu olayın ibadethanelere itibarına zarar verdiğini belirtti. TKG ise çarşamba günü yaptıkları açıklamada “bu kabul edilebilir bir şey değil, ibadethanelere ve Avusturya’ya saygısızlık yapılmıştır. Bir ibadethane huzur içinde Allah’a yöneldiğimiz yerdir. Özellikle ibadet edilen bir yerde siyaset ve din birbirine karıştırılmamalı” dedi.
Önümüzdeki haftaiçi ATIB’in ilgili makamlarla görüşmesi bekleniyor. Bunun yanında, ATIB’e karşı açılmış olan başka davalar da var. İslam ile ilgili hangi kanunların ihlal edildiği, resmi statüsünü kaybedip kaybetmeyeceği veya derneğin gelecekteki durumu hâlâ belirsiz, fakat önümüzdeki hafta netleşmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.