Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toronto’daki araç saldırısının arkasından “kadın nefreti” çıktı

BBC’nin haberine göre Toronto’daki araç saldırısının faili Alek Minassian’ın, kadın nefretine dayalı “incel” katliamını övdüğü tespit edildi.

Toronto’da 10 kişiyi öldürmekle suçlanan bir minibüs sürücüsü, saldırıdan birkaç dakika önce Facebook’tan kadınlara yönelik nefret içeren bir kitle saldırısını övdü.

Salı günü 10 cinayet ve 13 cinayet teşebbüsü ile suçlanan Alek Minassian, kadın düşmanı “incel” bir Reddit grubuna da atıfta bulundu. Reddit isimli site birçok görüşe toplanma ve tartışma alanı sunuyor. 

“Incel” terimi, genç erkeklerin cinsel aktivite eksikliğini tartıştıkları ve kadınları sorundan sorumlu tuttukları Rodger tarafından kullanılan Reddit mesaj sitesi üzerinde yasaklanmış bir gruba atıfta bulunuyor.

Incel kelimesi involuntary celibate tamlamasından geliyor, Türkçe’ye “istemsiz bekar” olarak çevriliyor. Incel bireyler kadınlarla cinsel birliktelik yaşamayı bir hak olarak görüyor ve cinsel birliktelikten “mahrum kalma” probleminin sorumlusu olarak kadınları gösteriyor.

Polisin söylediğine göre 25 yaşındaki şüpheli, kiraladığı kamyoneti yayaların yoğun olduğu bir kaldırımın üzerine sürdü. Şüpheli, polisle gergin bir kovalamacadan sonra olay yerinden birkaç sokak ötede yakalandı. Baskında ölenlerin ve yaralananların çoğunlukla kadın olduğu ve yaşlarının 20 ila 80 arasında değiştiği öğrenildi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau olayı “anlamsız bir saldırı ve korkunç bir trajedi” olarak niteledi.

Kaliforniya saldırganına selam yolladı

Saldırganın kendisine ait olduğu teyit edilen Facebook hesabında yapılan bir paylaşımda 2014 yılında Kaliforniya’da 6 kişiyi öldüren ve ardından intihar eden 22 yaşındaki Elliot Rodger övüldü. Paylaşımda “Incel isyanı çoktan başladı! Tüm Chad’leri ve Stacy’leri devireceğiz! Hepsinde yüce beyefendi Elliot Rodger’ı selamlayacağız!” ifadeleri kullanıldı.

Facebook post (1)

Paylaşımda geçen Chad ve Stacy isimleri birbiriyle rızaya dayalı ilişki yaşayan çekici kadın ve erkekleri nitelemek için kullanılıyor.

Minnasian Fotoğraf (1)

Fail Alek Minassian kimdir?

Richmond Hill’in kuzeyindeki Toronto banliyösünden olan Minnasian, daha önce yetkililer tarafından bilinmemekteydi. Kamu Güvenliği Bakanı Ralph Goodale fail hakkında “Ulusal güvenlik bağlantıları olmadığı ortaya çıktı” dedi. Eski sınıf arkadaşları, failin Toronto’nun kuzeyinde bulunan özel ihtiyaçları olan çocukların gittiği bir okula gittiğini belirtti. Minnasian’ın defalarca Thornlea Ortaokulu etrafında ellerini sıkıca kenetlemiş ve mırıldanarak dolaştığı görgü tanıklarınca belirtildi. Shereen Chami Reuters haber ajansına verdiği röportajda Minassian’ın sosyal bir insan olmadığını ancak tamamen zararsız göründüğünü söyledi.

Kanada Silahlı Kuvvetleri (CAF), 2017’nin sonlarında iki ay boyunca Minassian’ın kendilerinin bir üyesi olduğunu ancak gönüllü olarak ordudan ayrıldığını doğruladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.