Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alfie bebek İngiltere ve İtalya’yı karşı karşıya getirdi

New York Times’in haberine göre, Alfie Evans isimli İngiliz bebek, Aralık 2016 tarihinde, henüz yedi aylıkken geçirdiği sara nöbeti sonrasında Liverpool kentindeki Alder Hey Çocuk Hastanesine kaldırılmış, doktorlar tarafından dejeneratif nörolojik hastalığı olduğuna dair teşhis konmuştu. Alder Hey doktorları, artık 20 aylık olan Alfie bebeğin beyninde ileri derecede hasar oluştuğunu, bu noktada bebeğin bağlı olduğu yaşam destek ünitesinin fişini çekip acısnı dindirmenin en iyi çözüm olduğunu bebeğin ailesine iletti. Alfie’nin ailesi ise bu fikre karşı çıktı ve bebeklerinin tedavisini İngiltere dışında aramak istediklerini belirtti.

Aile ve hastane arasındaki anlaşmazlık Liverpool Yüksek Mahkemesi’ne taşındı ve mahkeme, hâkimler, doktorlar ve uzman ekibin olduğu tarafın argümanlarını haklı bularak Alfie’nin fişinin çekilmesinde karar kıldı. Aile kararı temyize götürürken bebeğin İngiltere’yi terk etmesi mahkeme tarafından yasaklandı. Meseleyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de taşımak isteyen aile AİHM’in davayı görmeyi reddetmesiyle buradan da olumsuz bir karşılık aldı.

Yüksek mahkemenin, Liverpool yerel mahkemesinin kararını desteklemesi İngiltere kamuoyunda vicdani bir tartışmayı ve bölünmeyi de beraberinde getirdi. Ailenin tarafını tutan İngilizler, Alfie’s Army (Alfie’nin Ordusu) adı altında Alfie’nin yaşam destek ünitesinden koparılmaması ve tedavisine devam edilmesi, en azından ailenin bebeklerinin tedavisini yurtdışında aramasına izin verilmesini destekleyen bir grup kurdular. İngiliz kamuoyunun yadsınamaz bir bölümü ise doktorların teşhislerine güvenilmesi gerektiğini ve bebek için en iyi çözümün daha fazla acı çekmeden ölümü olduğunu savundu.

Önemli bir gelişme ise Pazartesi günü yaşandı. Alder Hey doktorları Alfie’yi solunum cihazından çıkardı, ancak beklentilerin aksine Alfie kendi başına nefes almaya devam etti. Alfie’nin babası Tom Evans, bebeklerinin üç gündür sorunsuz nefes alıp verdiğini ve doktorların yanlış teşhis koyduğuna inandığını belirtti. Baba Evans, Alder Hey Hastanesi’nin üç doktoruna da cinayete teşebbüsten dava açacağını ekledi.

Papa ve İtalya’dan destek

Alfie’nin solunum cihazı olmadan hayata tutunmaya devam etmesi üzerine Papa Fransuva, Alfie’nin ailesinin sesine kulak verilmesi gerektiğini ve bu mücadelesinde ailenin yanında olduğuna dair mesajlarını kişisel Twitter hesabından paylaştı. Papa Fransuva ile görüşmeye Vatikan’a giden Baba Evans, Vatikan’a bağlı Roma Bambino Gesu Hastanesi’nden de Alfie bebeğin tedavisi için gönüllü oldukları haberini aldı.

Papa Tweet

İtalya’da Bakanlar Kurulu, 24 Nisan’da olağanüstü toplanarak Alfie bebeğe İtalyan vatandaşlığı verdi ve orduya ait bir ambulans uçağı tahsis etti. Uçak bebeğin nakli için Roma Ciampino Havaalanı’nda hazır bekliyor. İtalya Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin ise İngiltere’yi insani davranmamakla suçladı. Aile yeniden temyize başvurarak bebeklerinin İtalya’ya nakledilmesi başvurusunda bulundu. Liverpool Yüksek Mahkemesi yaşanan gelişmeler üzerine hastaneden yeniden bir durum değerlendirmesi istedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.