Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (8): TRT setinde iş kazası, Türk ve Koreli işçilerden ortak açıklama, İşçi Filmleri Festivali

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Demet Akbağ: “Setler ‘tehlikeli’ işyerleridir”

Oyuncular Sendikası ve Sinema Televizyon Sendikası, Filhakika Yapım tarafından TRT kanalına çekilen “1 Hadis 1 Film” dizi setinde bir çocuğun yanması ve bir figüranın yaralanması sonucu sorumluların yargılanması talebiyle ortak basın toplantısı düzenledi.

Sendikaların ortak açıklamasını Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Demet Akbağ okudu. Akbağ toplantıda;  “işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin göz ardı edilmesinden, oyuncuların ve kamera arkası ekiplerin günde ortalama 15 saat çalıştırıldığı bu insanlık dışı çalışma koşullarından kanallar da, yapımcılar da sorumludur” dedi.

oyuncularsendikası1

Akbağ konuşmasında şu ifadeleri kullandı:  “İş Kanunu’na göre 8 saat çalışılması gereken sette ortalama 15 saat çalışıldığı, yine tehlikeli sınıfta yer alan sette yeterli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı açıktır. İşin sahibi ve sorumluları olan Filhakika Yapım ve TRT’nin derhal  çocuğun ve figüranın sağlık durumu hakkında bilgi vermesini ve yaşanan kazaya ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapmasını talep ediyoruz. Kastta yer alsa da, almasa da bir çocuğun ve sette çalışan herkesin set ortamında hiçbir güvenlik önlemi alınmadan dolaşması büyük bir ihmalkarlıktır. Setler ‘tehlikeli’ işyerleridir. Yetişkinler için bile ciddi tehlikeler ve riskler barındıran, binlerce iş kazasının yaşandığı setlerde, hiçbir güvenlik önlemi alınmadığı için tüm çalışanların ve çocukların can güvenliği yok sayılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu olayın yılmaz takipçisi olmalı, setlerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerini almayan işverenlere ciddi ve caydırıcı yaptırımlar uygulamalıdır! Konya Cumhuriyet Başsavcılığı göz göre göre gelen bu iş kazasını derhal soruşturmaya başlamalıdır”.

İnşaatta unutulan dinamit patladı: Bir işçi öldü

Ankara’nın Altındağ ilçesinde tapu kadastro binası inşaatı için hafriyat çalışmalarının sürdüğü arazide meydana gelen patlamada bir işçi öldü, üç işçi yaralandı.

inşaat 1

İş makinesiyle yapılan temel kazısı sırasında, dün gece kayaları parçalamak için kullanılan dinamitin unutulmasının patlamaya neden olduğu öğrenildi.

Patlamada, ismi henüz öğrenilemeyen iş makinesinin operatörü hayatını kaybetti, üç işçi de yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.

Polis ekipleri, alanda geniş güvenlik önlemi alırken, bomba imha uzmanları da olay yerinde incelemelerde bulundu.

inşaat2

Türkiye ve Kore metal işçilerinden ortak açıklama

Birleşik Metal İş ve Kore Metal İşçileri sendikası (KMWU) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güney Kore ziyaretiyle ilgili ortak açıklama yayımladı.

Sendikaların ortak yaptıkları açıklamada, Güney Kore başkanı Moon Jae-in’e ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; “Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki işçilerin haklarının gözetilmesi konusunda çaba göstermeye çağırıyoruz” denildi.

kore metal1

Açıklamada, “SK ve POSCO isimleri Kore ve Türkiye işçi sınıfına yabancı değiller, her iki şirket de hem Güney Kore’de, hem Türkiye’de işçi haklarını ve özellikle de örgütlenme özgürlüğünü düzenli olarak ihlal etmeleri ile tanınmaktalar. SK grubuna ait, Çorlu’da kurulu Daiyang işyerindeki örgütlenmesinin ardından greve çıktığında, şirket yönetimi grevi kırmak için Güney Kore’den işçi getirmiş, grevci işçilere polis saldırmış, çok sayıda işçi yaralanmış ve gözaltına almıştır.

POSCO işyerinde örgütlenme sırasında, sırf sendikaya üye oldukları için 80 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarmaları ve sendikal hak ihlallerini protesto etmek isteyen işçileri ve sendika yöneticilerine polis güç kullanarak engel oldu ve sendika üyelerini ve yöneticilerini gözaltına aldı” ifadeleri kullanılırken, “Hyundai ise Türkiye’de işçileri sendikasız çalıştırmaktadır. İşçilerin sendikalaşma girişimleri birçok kez işten çıkarma, baskı ve tehditlerle engellenmiştir. Türkiye’de faaliyet gösteren hiçbir Kore kökenli şirkette, sendikal örgütlülük bulunmaktadır” denildi.

13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak izleyicilerle buluşuyor.

Türkiye ve dünyadan, işçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve Türkiye’de işçi filmi üretimini arttırmayı amaçlayan festival;  Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Basın-iş (DİSK), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Tek Gıda-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, Sendika.Org, Alternatif Medya Derneği tarafından düzenleniyor.

13-uluslararasi-isci-filmleri-festivali-basliyor-455448-5

Bu yıl “Sessizlik Sinemada Güzel” sloganıyla düzenlenen festivalde 47’si Türkiye’den, 18’i Türkiye dışından toplam 65 kısa, uzun, belgesel ve kurmaca film gösterilecek. Festival bu yıl ile birlikte 13 yılda toplam 761 film göstermiş olacak.

Sponsorsuz, yarışmasız ve ücretsiz olan festival tamamen gönüllü emeği ile sürüyor

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.