Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’da resmi olmayan sonuçlara göre seçimin galibi Hizbullah ve siyasi ortakları

Lübnan’da dün dokuz yıl sonra ilk kez parlamento seçimleri yapıldı. Seçimlerin her dört yılda bir yapılması gerekiyordu ancak parlamento Suriye’deki iç savaş ve siyasi partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle görev süresini iki kez uzatmıştı. Seçim bölgelerinin sayısını azaltan ve ülke dışında yaşayan on binlerce Lübnanlıya oy verme şansı tanıyan yeni seçim sistemi dün ilk kez devreye girdi. Ancak katılım 2009’daki % 54’ün de altında kalarak, % 49.2’de kaldı.
Resmi olmayan sonuçlara göre, ABD ve İsrail başta olmak üzere birçok ülkenin ‘terörist grup’ olarak adlandırdığı Hizbullah, Şii Emel Partisi ve Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un kurduğu Özgür Vatansever Partisi, 128 koltuklu parlamentodaki ağırlıklarını artırdı.
Hizbullah’ın desteklediği Sünniler, başkent Beyrut, Trablus ve Sidon gibi mevcut Başbakan Saad Hariri’nin Gelecek Hareketi’nin kalesi olan bölgelerde başarı kazandı. Hizbullah’ın desteklediği ve meclise girmesine kesin gözüyle bakılan siyasiler arasında 1990-2005 arasında ülkeyi domine eden Suriye’ye yakın çalışan yöneticiler de bulunuyor.  Suriye’ye yakınlığıyla bilinen eski başbakan Ömer Karami’nin oğlu Faysal Karami bunlardan biri. Ancak Hizbullah beklenmedik şekilde ağırlıklı olarak Şiilerin yaşadığı Baalbek-Hermel  bölgesindeki 10 koltuktan ikisini rakiplerine kaptırdı.  Parlamentoda müesses nizama karşı olduklarını açıklayan iki bağımsız aday da yer alacak.
Başbakanın Sünni, Cumhurbaşkanı’nın Maruni Hıristiyan, meclis başkanının Şii olmasının zorunlu olduğu Lübnan sistemine göre, hükümet kurma görevinin yine Hariri’ye verilmesi ve onun da geniş bir koalisyon kurması bekleniyor. Geçtiğimiz Kasım ayında, Suudi Arabistan’da istifa ettiğini açıklayan Başbakan Saad Hariri, daha sonra kararından vazgeçmişti.
İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennet ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Hizbullah’ın seçim başarısını eleştirdi: ”İsrail, Lübnan devleti ve Hizbullah arasında ayrım yapmayacak, gelecek herhangi bir harekette Lübnan’ı sorumlu tutacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.