Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları ilk kez bir hayvanın hafızasını bir başkasına nakletmeyi başardı

Sciencealert.com’daki habere göre, bu nakil hayvanlar dünyası için de bir ilk. Buna göre eğitilmiş/alıştırılmış bir deniz salyangozunun RNA’sı eğitilmemiş/alıştırılmamış başka bir deniz salyangozuna enjekte edildi. Bunun sonucunda ikinci salyangozda ilkinin alıştırılmış davranışları görüldü.

Bu deney, süper akıl yaratmak için değil tersine hafıza kayıplarını önlemek ve travma sonrası oluşan acıları azaltmak için düşünüldü. Ayrıca hafızanın nasıl çalıştığını göstermek için de önemli bilgiler sağlayacağı düşünüldü.

Araştırmayı yürüten California Üniversitesi’nden biyolog David Glanzman, hafıza ve anı depolamanın fiziksel takibini yapmak istediklerini belirtti. Son çalışmalar gösteriyor ki uzun dönemli anılar, hafıza kayıpları durumunda bile geri getirilebilir. Burada özel bir unsur gerekiyor. Bu özel unsur halen bilinmiyor ancak bunun RNA ile bağı olduğu biliniyor. Bu yüzden salyangoz deneyinde RNA nakli ile davranışların hatırlanması oldukça önemli bir bulgu sağlıyor.

Glanzman ve ekibi bunu test etmek için öncelikle bir grup deniz salyangozunu bir davranışa alıştırdılar. Deniz salyangozlarının kuyruğuna düzenli olarak elektrik şoku verildi. Bunu düzenli bir şekilde uygulayan bilim insanları deniz salyangozlarının tepki olarak bir savunma pozisyonuna geçtiklerini ve bu şekilde 50 saniye kaldıklarını gözlemlediler. Ancak ikinci bir grup deniz salyangozu ise elektrik şokuna alıştırılmadı. Şoka alıştırılmayanlar ise elektrik şokuna tepki olarak sadece bir saniye boyunca savunma pozisyonuna geçtiler.

Deneyin ikinci aşamasında şoka alıştırılmış olan salyangozlardan RNA alınarak şoka alıştırılmamış olanlara verildi. Bunun sonucunda ise şoka alıştırılmamış olanlar 40 saniye boyunca savunma pozisyonunda kaldılar.

Glanzman “Hafıza transferini sağladık gibi duruyor” dedi.

Başka bilim insanları araştırmanın sonuçlarına karşı çıksa da Glanzman ve ekibi daha fazla araştırma yapılmasını talep ediyorlar. Eğer bu araştırmalar başarıya ulaşırsa (RNA’nın hafıza ile olan bağı yeterince tespit edilirse) Alzheimer gibi hastalıklara çare bulunabileceğini ifade ediyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.