Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (10): Sendikalardan İsrail protestosu, sendika karşıtı firmalara protestolar, Gebze OSB’de iş kazası

Tez-Koop-İş’ten H&M önünde eylem

Türkiye Ticaret Kooperatif Eğitim Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop), sendika karşıtı ve hukuksuz tavır izleyen H&M yönetimini protesto etti.

tezkoopeylem1

Tez-Koop-iş Sendikası’nın şube yöneticileri ve üyeleri, İstanbul Üsküdar’da bulunan Capitol AVM’deki H&M mağazası önünde, mağaza çalışanlarına ve o sırada mağazada bulunan müşterilere, şirketin sendikal hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı tavrı konusunda bilgilendirme yaptı.

tezkoopeylem2

Tez-Koop-iş Sendikası’nın  örgütlenme çalışması yürüttüğü İsveçli giyim şirketi H&M’nin, Ankara Gordion AVM’deki mağazasında çalışan Mehmet Ali İlhan geçtiğimiz günlerde “sendikaya üye olduğu” gerekçesiyle işten atılmıştı.

Sendikalardan İsrail protestosu

Sendikalar ve meslek örgütleri İsrail’in Filistin halkına yaptığı saldırılara tepki gösterdi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri Kadıköy İskele meydanında toplanarak Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını söylediler.

sendikafilistin1

“Direnen Filistin halkı kazanacak” pankartı açan grup, Amerika Birleşik Devletleri’nin Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve buna tepki gösteren Filistinliler’in İsrail askerleri tarafından öldürülmesini protesto etti.

Birleşik Metal-İş  ve Nakliyat-İş sendikaları ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açması ve ardından yaşanan olaylarda 62 kişinin hayatını kaybetmesini protesto etti.

İstanbul İstinye’de bulunan ABD Başkonsolosluğu’nun önünde gelen grup, “Katil ABD, Siyonist İsrail Kudüs’ten Defol, Filistin Halkı Yalnız Değildir” pankartı açtı. Sendikalar adına basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu okudu.

sendikafilistin2

Serdaroğlu, “Bizler Türkiye işçi sınıfı olarak bir kez daha dünyanın dört bir yanında siyonist işgale ve onun emperyalist destekçilerine karşı direnen Filistinli kardeşlerimizi selamlıyor onların mücadelesinde on yıllardır olduğu gibi bugün de omuz omuza duracağımızı belirtiyoruz. Türkiye’deki işçileri her zaman olduğu gibi Filistin halkının yanındadır” dedi.

Flormar fabrikasında sendika düşmanlığı

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Flormar kozmetik ürünleri fabrikasında, Petrol-İş  Sendikası’na üye olan 95 işçinin işlerine son verildi. İşten çıkarılan işçiler ve sendika yöneticileri fabrika önünde basın açıklaması düzenledi.

flormar1

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi Başkan Yardımcısı Eyüp Akdemir fabrika önünde yaptığı açıklamada; “Üç gündür eylemimiz devam ediyor. Bunun sebebi 2018 Ocak ayından bu yana Kosan Kozmetik yani Flormar’da bir örgütleme faaliyetimiz var. Bu örgütlenme faaliyeti devam ederken bakanlıktan çoğunluğumuzu aldık. Fakat işveren önce 12; daha sonra da 4 arkadaşımız derken bu işin önüne geçemeyeceğini düşünerek sendika üyesi gördüğü, selam verdiği, bu işe destek veren herkesi tazminatsız bir şekilde işten attı. İşveren burada kötü niyet sergiliyor. Ramazan ayında arkadaşlarımızı tazminatsız bir şekilde işten çıkardı. Hiç birine 5 kuruş para vermiyor. Bu insanlar işsizlik sigortasından faydalanamıyor. Haklarını gasp ediyor” dedi.

flormar2

Disk-Ar: Gerçek işsiz sayısı 6 milyon 327 bin kişi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR)  istihdam ve işsizlik raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) açıkladığı sigortalı verilerini karşılıklı değerlendirmesi ile “gerçek işsiz sayısının 6 milyon 327 bin kişi olduğuna” dikkat çekti.

diskargrafik1

Rapordan satır başları şöyle:

-Geniş tanımlı işsiz sayısı 6,3 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 18,6 olarak hesaplandı.

-Genç işsizlik oranı yüzde 19 olarak gerçekleşti.

-Kadın işsizliği yüzde 13,4, genç kadın işsizlik oranı yüzde 23,6 olarak gerçekleşti.

-Yüksek öğrenim işsizliği 11,4 olarak hesaplandı.

-Ne istihdam ne de eğitimde olan gençlerin oranı (NEET) yüzde 22,8 olarak hesaplandı.

-En çok iş güvenliği, sosyal hizmet, sanat ve gazetecilik mezunları işsiz.

-Geçen yıla göre en çok hukuk bölümü mezunları arasında işsizlik oranı artıyor.

TÜİK 2017 üniversite mezunu gençlerin bölüme göre işsizlik durumları 2016 yılı ile karşılaştırıldığında yüksek öğretim mezunu ve bölümler arasında işsizlik oranlarının artmaktadır. TÜİK 2016 verilerine göre üniversite mezunları arasında işsizlik oranı ortalama yüzde 12 iken 2017 yılında bu oran yüzde 12,7’ye yükseldi. İşsizlik oranları mezun olunan bölümlere göre ise büyük değişim gösteriyor. En çok sosyal hizmet, iş güvenliği, sanat ve gazetecilik bölümlerinden mezun olanlar iş bulmakta zorlanıyor. TÜİK 2016 verilerine göre sosyal hizmet bölümü mezunlarının yüzde 24’ü, iş güvenliği  bölümü mezunlarının yüzde 23,5’u ve gazetecilik mezunlarının ise yüzde 19,2’si işsiz durumda iken bu oranlar 2017 yılında artış göstermektedir.

diskargrafik2

ÇGSB’nin işyeri denetimlerini seçim öncesi durdurmasına tepki

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı seçim öncesinde işyeri denetimlerini durdurma kararı aldı. Denetimde olan müfettişlerin geri çağrılması kararına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba tepki gösterdi.  Ağbaba oy hesapları yapılarak alınan bu kararın işçi ölümlerine teşvik olacağını söyledi.

ÇGSB tepki

Ağbaba açıklamasında; “alınan haberlere göre İş Teftiş Kurulu 26 Nisan’da yayınladığı genelgeyle, 24 Haziran’da düzenlenecek seçimlere giderken ‘işverenlerin rahatsız edilmemesi’ için talimat vererek iş yeri teftişlerini yasaklamıştır. Verilen bu talimatın ardından da İş Teftiş Kurulu, iş yeri denetimi yapan müfettişleri geri çağırmıştır. AKP iktidarının bugüne kadar yeterli iş müfettişi istihdamı sağlamadığı herkesin bildiği bir gerçekliktir. İktidar, iş yerlerindeki denetimi ve güvenliği bugüne kadar işverenlerin insafına bırakmış ve bunun neticesinde iş yerlerinde yaşanan günlük iş kazaları ve cinayetleri artık rutin bir hale gelmiştir. Sadece geçtiğimiz Nisan ayında, ortalama her gün 6 işçimiz iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir.Hatırlanacağı üzere 1 Ocak 2014 tarihi itibari ile 6331 sayılı İSG Kanunu’nun ‘çok tehlikeli’ ve ‘tehlikeli’ tüm işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun başlatılması kararlaştırılmıştı. Bu uygulama 30  Mart 2014 yerel seçimlerine denk gelmiş ve dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ‘2014’te herhangi bir ceza kesilmeyecek diyerek’ müfettişlerin kanun dışı işlem yapmasını emretmişti. Bugün de buna benzer bir kararın alınması, seçimleri işçinin canı ve kanı pahasına kazanmanın hırsı ve gayretinden başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

İşçi servisi devrildi: 5’i ağır 18 yaralı

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi Şantiyesi’ne işçi taşıyan servis minibüsü, Eşme-Alaşehir yolunun 22. kilometresinde kontrolden çıkarak şarampole devrildi.

Kazada yaralanan minibüsteki 17 işçi, ambulanslarla Eşme Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Durumu ağır olan 5 yaralı, Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde iş kazası protestosu

DİSK/Gıda-İş Sendikası, Tayaş Gıda’da kostik kazanının patlaması sonucu iki işçinin yaralanmasını eylem düzenleyerek protesto etti.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Tayaş Gıda  fabrikası önünde gerçekleştirilen eyleme, Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, Cam Keramik-İş Genel Sekreteri Ergin Ay, Hak-İş’e bağlı Liman-İş İstanbul Anadolu Yakası Bölge Temsilcisi Ali Doğan, Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, CHP ve Emek Partisi Gebze İlçe Örgütlerinin yanı sıra çok sayıda işçi destek verdi.

gebze iş kazası

Açıklamayı DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan okudu. Aslan; “İşveren hiç bir koruyucu önlem ve tedbir aldırmadan işçilere hiç bir eğitim vermeden doğrudan kazan temizlemeye yönlendirmiştir. Ne eldiven, ne maske vermiş, ne de kazanın nasıl temizleneceği konusunda uyarı yapmıştır. Bunun sonucunda patlayan kazandan çıkan kostik sonucunda iki işçi arkadaşlarımız yaralanmış ve tedavileri sürmektedir. İşçiler birlik olup örgütlenmediği sürece iş yerlerinde yaşanan kazalar ne ilk ne de son olacaktır. Gerekli önlemler alınmadığı sürece, yeni kazaların gelmesi, daha büyük sorunlar yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Tıpkı Soma’daki gibi daha ağır bedeller ortaya çıkabilecektir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.