Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (11): İşçi sağlığını işverene bırakan yeni yönetmelik, Petrol-İş’in yasaklanan grevi, Flormar direnişi devam ediyor

İşçi sağlığı, işverenin eline bırakıldı

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri işveren tarafından yürütülebilecek. Bunun için işveren veya vekilinin, Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın (ÇGSB) öngördüğü eğitimleri alması yeterli olacak.

İşverenler bu eğitimi, uzaktan eğitimle de alabilecekler. Eski yönetmeliğe göre bu eğitimler sadece üniversiteler tarafından veriliyordu. Şimdi ise TOBB, TESK ve bağlı odalar, Türkiye Belediyeler Birliği, işçi ve işveren kuruluşları da ÇGSB ile protokol yaparak eğitim verebilecek.

işçi sağlığı

Yeni başlayan uygulama 1 milyon 115 bin işyerini ilgilendirirken, kapsadığı çalışan sayısı ise 4 milyonu geçiyor. Buna göre, iş sağlığı hizmetlerinin yanı sıra işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler için de dışarıdan hizmet alınmasına gerek olmayacak. Bunun için aile hekimleri veya toplum merkezlerine veya kamu hastanelerine başvurabilecek. İşyerlerindeki acil durumlarla ilgili ise işveren veya vekilinin aldığı eğitim esas olacak.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, yapılanı yönetmelik değişikliği ile iş yerlerindeki İSİG önlemlerinin uygulanmasında inisiyatifin patronlara verilmesine tepki gösterdi.

İSİG Meclisi tarafından yapılan açıklamada; ”İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yaparak hükümetin işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili politikalarının ve yasal düzenlemelerin işverenin ‘emri’ ile gerçekleştiğini bir kez daha doğruladı. 2015’te yayınlanan yönetmelik kapsamındaki iş yeri sayısı 906 bin iken, 318 bin yeni iş yeri dahil edilmiştir. Daha önce 906 bin iş yeri ve 2 milyon 300 bin işçi bu kapsamdayken değişiklik ile 10-49 çalışanı olan işletmeler de kapsama alınmış ve 100 bin iş yeri 1 milyon 900 bin işçi daha bu kapsama alınmıştır. Toplam 1 milyondan fazla iş yerini kapsayacak düzenleme ile 4 milyon 200 bin işçinin işçi sağlığı ve iş güvenliği doğrudan işverenin eline bırakılmış olacak” denildi.

“Genç Emek” Dergisi yayın hayatına başladı

Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası’nın “Genç Emek” dergisi yayın hayatına başladı.

“Genç Emek” dergisi, gençlerin sesi olmayı ve genç işçilere sendikal bilinci taşımayı hedefliyor.

gençemek

Dergi yayın hayatına 19 Mayıs günü Ankara’da yapılan etkinlikle başladı. Düzenlenen etkinliğe Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke, Erdal Aksünger, Yakup Akkaya, KESK’e bağlı sendika yöneticileri ve gençlik örgütleri temsilcileri katıldı.

Etkinlik Suavi konseriyle devam etti.

Hugo Boss işçilerinin eylemleri devam ediyor.

Türk-İş’e bağlı Teksif Sendikası’nda örgütlenme yaptıkları için işten atılan Hugo Boss işçileri direnişe devam ediyor. Hugo Boss işçileri, organize sanayi bölgesinde sürdürdükleri eylemleri İzmir/Gaziemir’deki satış mağazası önüne taşıdılar.

hugo boss

İşçiler fabrika yönetimini; sendikal baskıları sonlandırmaya, atılan işçileri geri almaya ve toplu sözleşme masasına oturmaya çağırıyor. İşçilerin oturma eylemi talepleri kabul edilene kadar her gün sürecek.

Grev yasaklandı

Petrol-İş Sendikası’nın Soda Sanayii A.Ş.’ye bağlı bazı iş yerlerinde aldığı grev kararı “milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. 60 gün sonunda anlaşma sağlanamazsa Yüksek Hakem Kurulu’na gidileceği için “erteleme” aynı zamanda yasaklama anlamına geliyor.

grevyasaklandı1

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararı şöyle: “Soda Sanayii Anonim şirketi’ne bağlı bazı işyerlerinde Petrol-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının ‘milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü’nden, ertelenmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğü konulması; 6356 sayısı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63. maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 27/05/2018 tarihinde kararlaştırılmıştır.”

grev yasaklandı1

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, OHAL’in kaldırılması çağrılarına yanıt verirken, “Bu ülkede OHAL ile idare edildiği dönemler bizim OHAL kararlarını uyguladığımız dönemler gibi değildi. O zaman fabrikalar sürekli greve giderdi, şimdi biz anında müdahalemizi yapıyoruz. Tüm sanayi kesimine seslenmek isterim 7. OHAL dahil bir fabrikada grev söz konusu mu?” demişti.

Flormar direnişi devam ediyor

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Flormar kozmetik ürünleri fabrikasında, Petrol-İş  Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişleri devam ediyor.

Atılan işçi sayısı 120’yi bulurken, Flormar yönetimi direnişteki işçiler ile çalışan işçilerin irtibatını kesmek amacıyla fabrika girişine branda ve dikenli tel çektirdi.

flormar 1

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi daha önce yapmış oldukları açıklamada Flormar yönetiminin uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini vurgulamıştı.

Açıklamada: “Flormar’ın çoğunluk hissesine sahip olan Fransız kozmetik tekeli Yves Rocher’in altına imza attığı uluslararası belgelere de aykırı hareket edilmektedir.

flormar2

Yves Rocher firması, faaliyetlerini yürütürken Birleşmiş Milletler Küresel İlkeleri’ne saygı duyacağını imza altına almış bir firmadır. 10 maddelik BM Küresel İlkeleri’nin 3.’sü diyor ki: ‘İşverenler, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli…’

Flormar yönetimi; şirketin asıl sahibi Yves Rocher’nin ilkelerini de çiğneyerek işçinin sendikalaşma hakkını gasp etmektedir” denildi.

2017 yılı İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu yayınlandı

Emek Çalışmaları Topluluğu (EÇT), “2017 yılı İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu”nu yayımladı. EÇT, 2015 yılından itibaren her yıl işçi ve memur eylemlerini analiz ederek sonuçlarını kamuoyuyla paylaşıyorlar.

Akademisyen ve araştırmacıların hazırladığı rapora göre, 430 işyeri temelli eyleme 77 bin işçi katıldı.

işçisınıfı eylem

Raporda öne çıkanlar:

-894 işçi 2017 yılında hak mücadelelerine katıldığı için işten atıldı.

-En az 663 işçi sendikalaşma mücadelesi verdiği için işten çıkarıldı.

-77 bin işçi ve emekçi 2017’de 430 işyeri temelli eylem, 144 genel eylem, 33 de dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

-Eylemlerin yüzde 44’ü, yani yarısına yakını özel sektörde çalışan kadrolu işçiler tarafından yapıldı.

-İşyeri temelli eylemlerin yüzde 64’ü basın açıklaması, yüzde 23’ü fiili grev, yüzde 11’i ise kalıcı direniş şeklinde oldu.

– 2017’de eylemlerine kadınların katılımında düşüş gözlemlendi. 2016 için %32 olan bu oran 2017’de yüzde 29’a geriledi.

işçisınıfıeylem2

Raporun tamamına: http://emekcalisma.org/Raporlar/Isci_Sinifi_Eylemleri_Raporu_2017.pdf

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.