Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küba’nın ardından Çin’de de görüldü: Gizemli sesler duyan ABD’li diplomatlar rahatsızlanıyor

Küba’nın ardından Çin’deki bazı ABD’li diplomatlar da gizemli bir rahatsızlıktan muzdarip. Bu iddia ile ilgili haber New York Times gazetesinde yer aldı.

Çin’in güneyindeki Guangzhou kentindeki ABD diplomatik misyonunda çalışan en az iki diplomat, sebebi henüz belirlenemeyen bir rahatsızlığa yakalandı. Habere göre; nereden geldiği belli olmayan bir uğultudan sonra ortaya çıktığı belirtilen rahatsızlık işitme kaybına yol açıyor.

Olayın bildirilmesinin ardından ABD’li doktorlar, şikayetleri olan diplomatları ve ailelerini muayene etmek üzere Guangzhou kentine ulaştı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; kentte çalışan bazı diplomatların, üzerlerinde daha derin tetkikler yapılmak üzere ABD’ye gönderildiği bildirildi. ABD hükümeti, olayı incelemek üzere Pennsylvania Üniversitesi’nden doktorları görevlendirdiğini duyurdu.

Gizemli rahatsızlığın verdiği şikayetler arasında; işitme kaybı, kulak çınlaması, baş dönmesi ve uyku bozuklukları bulunuyor. Rahatsızlıktan muzdarip olan kişiler, kulaklarına tıkaç takmanın fayda etmediğini, ancak bulundukları mekanı değiştirdiklerinde kaynağı belirsiz olan ve şikayetlerinin nedeni olan uğultuyu duymadıklarını belirtiyorlar.

Benzer vakalar Küba’da da yaşanmıştı

ABD’nin Guangzhou Konsolosluğu’nda 170 diplomat ve daha alt düzeyde çalışan bulunuyor. Daha önce de ABD’nin Küba’daki diplomatik misyonunda çalışan 24 memur ve aileleri, benzer şikayetleri gündeme getirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da konuya ilişkin yaptığı açıklamada; Guangzhou Konsolosluğu çalışanlarının bildirdiği şikayetlerle, Küba’daki diplomatların şikayetlerinin aynı olduğunu dile getirdi. Küba’daki ABD’li çalışanların rahatsızlıklarını ortaya çıkmasını ardından, ABD Yönetimi, çalışanlarını korumadığı iddiasıyla 15 Kübalı diplomatı sınır dışı etmişti. Küba Hükümeti ise, gizemli seslerin ve diplomatların rahatsızlıklarının ardında kendilerinin olduğu iddialarını reddetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.