Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (15): Greve çıkan metal işçileri, DİSK-AR’ın işsizlik raporu, tamamı sendikalı olan Menemen Belediyesi işçileri

480 metal işçisi greve çıktı
Zonguldak- Ereğli’de bulunan Tat Metal fabrikasında çalışan işçiler, toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı.

480 işçinin çalıştığı fabrikanın önünde toplanan işçilere, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ve CHP ilçe yöneticileri de destek verdi.

480 metal işçisi 2

Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Metin Ercan fabrika önünde yaptığı konuşmada; “uyuşmazlık zaptı tutulan sözleşme görüşmelerinde 19 maddeden oluşan ücret ve ücrete bağlı maddeler üzerinde anlaşmaya varamadık. Görüşmelerde uzlaşma sağlanamadığı için aldığımız karar gereği grevdeyiz. Bu arkadaşlar asgari ücretli ağır şartlarda çalışıyor. Çok fazla bir şey istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. İnanıyorum ki, işveren kanadı da bu grevi kendi aralarında değerlendirecektir. Yasa gereği grev sürelerinde sendikalar üyelerine asgari ücretin üçte biri aylık ödeme yapar. Ancak, sayın genel başkanımız size 1000’er lira verilmesini istedi” dedi.

Eşi doğum yapan erkeklere 30 gün doğum izni
Şişli Belediyesi ile DİSK/Genel-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Toplu sözleşme kapsamında eşi doğum yapan erkeklere 30 gün izin hakkı tanındı.

şişli belediyesi 1

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve DİSK Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan tarafından imzalanan, toplu iş sözleşmesinde toplumsal cinsiyet eşitliği açısından maddeler öne çıktı. İşçilerin ücretlerine de ilk 6 ay yüzde 6 oranında, ikinci 6 ay yine yüzde 6 oranında ve ikinci yıl da yüzde 11 oranında zam yapıldı.

Sözleşmede, eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşının yüzde 50’si bir yıl süreyle eşine ödenir maddesi yer alıyor.

Düzenlenen törene CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili adayı Gökhan Zeybek, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan Papatya Bostancı ve Ayşe Yetmen, KA-DER Başkanı Nuray Karaoğlu, Profesyonel İş Kadınları İstanbul Başkanı Aylin Olsun, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Program Koordinatörü Zelal Ayman, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Yasemin Temizarabacı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz ile Şişli Belediyesi çalışanları katıldı.

şişli belediyesi 2

Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, imza töreninde yaptığı konuşmada; “biz her şeyi birlikte yaşıyoruz. Biz acıları da sevinci de beraber yaşıyoruz. Mücadeleyi de beraber vereceğiz. Biz yaşamı birlikte yaşıyoruz. Omuzlarımızda ortak taşıdığımız bir yük var. O yüzden bizim geleneğimiz de var yenilikler. Bu yenilikler ufkumuzu açacak ve mücadelemizi büyütecek. Başta belediye başkanımıza ve herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ücretleri ödenmeyen işçiler fabrikaya kapandı
Çin sermayeli CSUN Eurasia fabrikasında çalışan işçiler, maaşlarının ödenmemesi üzerine fabrikayı terk etmiyor.

Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikada, bir yıldır ücret ve ücrete bağlı ödemelerde düzensizlikler yaşanmaktaydı. Tuzla Serbest Bölgesi’nde kurulu bulunan fabrikada 400 sendika üyesi işçi 18 Haziran tarihiyle fabrikaya kapanarak geceyi fabrikada geçirmeye başladı.
Birleşik Metal-İş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2014 yılında Birleşik Metal İş’in örgütlendiği şirket, ekonomik kriz koşullarını bahane ederek faturayı işçilere çıkarmaya çalışıyor.

ücretleri ödenmeyen

Bu büyümeden işçilerin payına ise yine sefalet düşmüş durumda. 2014 yılında sendikamızda örgütlenerek çalışma koşulları ve ücretleri hakkında söz hakkı etmiş olsalar da, şimdi şirket kriz koşullarını bahane ederek faturayı işçilere çıkarmaya çalışıyor.
Kurulduğu günden bu yana sürekli büyüyen ve karlarına kar katan şirketin ilk krizde faturayı işçilere çıkarmaya kalkmasını kabul etmeyeceğiz. Ayrıca işçilerin hakları konusunda, ülkemize yatırım yapan yerli yabancı sermaye gruplarına bunca imtiyazı, teşviki, imkanı sağlayan Hükümetin de sorumlu olacağının bilinmesini istiyoruz.
CSUN işçileri haksızlığa rıza göstermeyecek.
Ne hak ettiklerimizin, ne geleceğimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz”.

20 işçi sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldı
Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Yasham Duvar Kağıtları Fabrikası’nda çalışan 20 işçi sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atıldı.
DİSK’e bağlı Türkiye Tüm Kağıt Selüloz Sanayii İşçileri (TÜMKA-İŞ) Sendikası’nda örgütlenmeye başlayan işçiler, işverenin sert tutumuyla karşılaştı.
Fabrika yönetimi, sendikanın toplantı yapacağını öğrenmesi üzerine işten çıkarılan işçilerin dışında kalan çalışanlar için bir genelge yayınlayarak, isteyenlerin tazminatlarını alarak işten çıkabileceklerini duyurdu.

DİSK-AR: “Gerçek işsiz sayısı 6 milyon”
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) tarafından açıklanan Haziran 2018 İşsizlik ve İstihdam Raporu’na göre; “gerçek işsiz sayısı 6 milyon 18 bin kişi”.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 18 Haziran 2018 günü açıkladığı Mart 2018 dönemi
Hanehalkı İşgücü Araştırması’nın verileri değerlendirildi.

disk ar 1

Raporda; “TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) işsizlik oranı yüzde 10,1, tarım dışı standart işsizlik ise yüzde 11,9 olarak hesaplandı. Haziran 2018 döneminde toplam işsiz sayısı ise 3 milyon 210 bin olarak açıklandı. Ancak bu veriler işsizliğin gerçek durumunu yansıtmaktan oldukça uzak. Gerçek işsizlik oranı yüzde 18’e yaklaşırken geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyonu aştı” ifadeleri yer aldı.

Raporda öne çıkanlar:
Geniş tanımlı işsiz sayısı 6,3 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 18,6 olarak hesaplandı.
Genç işsizlik oranı yüzde 19 olarak gerçekleşti.
Kadın işsizliği yüzde 13,4, genç kadın işsizlik oranı yüzde 23,6 olarak gerçekleşti.
Yüksek öğrenim işsizliği 11,4 olarak hesaplandı.
Ne istihdam ne de eğitimde olan gençlerin oranı (NEET) yüzde 22,8 olarak hesaplandı.
En çok iş güvenliği, sosyal hizmet, sanat ve gazetecilik mezunları işsiz.
Geçen yıla göre en çok hukuk bölümü mezunları arasında işsizlik oranı artıyor!

Sıfır zam dayatmasına karşı greve çıktılar
MM Süper Pak Ambalaj fabrikasında işçiler sıfır zam dayatmasına karşı greve çıktı.
İzmir, Karaman ve Gaziantep’te fabrikası bulunan MM Süper Pak Ambalaj, Selüloz-İş
Sendikası ile yürüttüğü toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlayamadı.
Sendika, 475 liraya karşılık gelen yüzde 28 ücret artışı ve net ücret talebi işveren tarafından reddedildi.

sıfır zam 2

Sendika tarafından yapılan açıklamada; “üç fabrikada (İzmir/Torbalı, Karaman ve Gaziantep) ve yaklaşık 250 işçiyle başlayan grev, fiili olarak grevlerin yasaklandığı, hak aramanın meşru sayılmadığı bir dönemde büyük öneme sahiptir. Bu nedenle bu üç fabrikanın bulunduğu yerde tüm emek güçlerini ve sınıf dostlarını grevimizi büyütmeye ve dayanışmaya davet ediyoruz” denildi.

Menemen Belediyesi’nde sendikasız işçi kalmadı
İzmir Menemen Belediyesi’nde çalışan işçilerin tamamı sendikalı oldu. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Belediye-İş Sendikası’na üyelik başvurusunda bulunan işçilerle Belediye Düğün Salonu’nda bir araya geldi.

menemen 1

Şahin burada yaptığı konuşmada; “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde söz vermiş, ‘herkes sendikalı olacak’ demiştik. Ramazan Ayı süresince düzenlediğimiz sokak iftarları, Ramazan Bayramı derken nasip bugüneymiş. Bugün itibariyle 305 arkadaşımız sendikalı olmuş. Örgütlü mücadelenin örneği sendikalaşmaktır. Belediyede çalışan mesai arkadaşlarım içerisindeki çay dağıtan hizmetli kardeşimden, birim amirine kadar hepsi benim için aynıdır. Emeğinizle çalışıyorsunuz. Benim sizden tek isteğim; işinize, aşınıza, ekmeğinize sahip çıkmanızdır. Hep birlikte sahip çıkacağız ki; bir daha hep birlikte burada olacak, işimize devam edeceğiz” dedi.

menemen 2

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.