Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’a ticaret savaşında bir darbe de üretimini ABD dışına kaydırma kararı alan Harley Davidson’dan geldi

Seçim kampanyası boyunca korumacı bir ekonomi modeli izleyeceğini vurgulayan Donald Trump, vaadlerini yerine getirdikçe hem diğer ülkelerin hem de Amerikan işletmelerinin tepkisini çekmeye devam ediyor. ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulama kararına Avrupa Birliği’nin aynı şekilde cevap vermesi, ABD’li firmaları yeni çözümler üretmeye zorluyor.

Avrupa Birliği’nin 22 Haziran’da yürürlülüğe giren yüzde 25’lik ek vergi kararı sonrası ABD’de Wisconsin merkezli motosiklet üreticisi Harley Davidson, ABD’den AB’ye ihraç edilecek her motorun fiyatının ek vergi sebebiyle 2200 dolar artacağı sonucuna vardı. Bu durumda yılda 90 ile 100 milyon dolar arası zarara yol açacağını hesaplayan Harley Davidson yöneticileri, şirketin üretim ağırlığını ABD’den azaltıp AB’Ye kaydırmaya karar verdi.

kapak

Harley Davidson yöneticileri 25 Haziran Pazartesi günü yapılan açıklamada  “bu değişikliğin kendi tercihleri olmadığını, ama  AB’nin yüksek gümrük vergilerinden kurtulmanın ve dolayısıyla üretimi Avrupa’ya taşımanın uluslararası ticareti devam ettirebilmek için tek sürdürülebilir yol olduğunu” belirtti.

ABD Başkanı Trump, Harley Davidson’ın bu kararına,  Twitter hesabı üzerinden tepki gösterdi: “ Harley-Davidson’un ‘beyaz bayrağı’ çeken ilk şirket olmasına şaşkınım. Bütün çabalarım onların işini kolaylaştırmak için, emin olabilirler ki nihayetinde AB’nin yüksek gümrük vergilerini ödemek zorunda kalmayacaklar.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.