Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Kriz Grubu’na göre, Rusya ile Türkiye arasında çıkar çatışmaları devam ediyor

Uluslararası Kriz Grubu’nun (International Crisis Group) yayınladığı raporda Türkiye-Rusya ilişkilerini Karadeniz ve Güney Kafkasya bölgesi bağlamında mercek altına aldı. Raporda, 2015 senesinde yaşanan ‘Uçak Krizi’ sonrasında kopma noktasına gelen ilişkilerin toparlandığı, ancak iki ülke çıkarlarının Karadeniz-Güney Kafkasya bölgesinde çatışmaya devam ettiği ve NATO’nun Karadeniz’de Türkiye açısından önemini koruduğu belirtiliyor.

“Uçak krizi” sonrası kopma noktasına gelen Türkiye-Rusya ilişkileri düzeldi

2015 senesinde Rus Su-24 savaş uçağının düşürülmesiyle beraber kopma noktasına gelen Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin, Haziran 2016 sonrasında toparlanma sürecine girdiği ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu süreçte en az 10 görüşme gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Rapora göre, Türkiye’nin, Suriye’de Rusya’nın desteğine ihtiyaç duyuyor olması, iki ülke arasında var olan ekonomik ilişkiler ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek vermiş olması ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadı. Bu sürecin bir yansıması olarak, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımların birçoğunu kaldırdı, iki ülke Suriye’de koordineli olarak hareket etti, stratejik enerji iş birliklerinin hayata geçirildi ve Türkiye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı yaptı.

Rapora göre, yaşanan bu gelişmeler, Türkiye’nin ABD’ye, YPG’ye destek vermeyi sürdürmesi ve Fethullah Gülen’i iade etmemesi nedeniyle gösterdiği tepkiyle beraber değerlendirildiğinde batılı çevrelerde Ankara’nın NATO’ya bağlılığı sorgulanıyor. 

135912

Karadeniz ve Doğu Kafkasya’da çıkar çatışması devam ediyor

Ancak, bu endişelerin dayanaksız olmamalarına karşın, Ankara ile Moskova arasında Karadeniz ve Güney Kafkasya’da süren çekişmeyi ve çıkar çatışmalarını göz ardı ettiği değerlendirmesi yapılıyor. Rusya’nın, 2014 senesinde Kırım’ı ilhak ederek Karadeniz’deki askeri varlığını arttırması ve bölgedeki stratejik dengeleri kendi lehine değiştirmesi Türkiye tarafından yakından takip edildi.  Ankara bu hamleye karşılık olarak, bölgedeki askeri varlığını arttırdı ve uzun yıllar boyunca NATO’yu bölgeye sokmama kararından geri adım atarak NATO birliklerinin bölgeye girmesine destek verdi. Bu çerçevede, NATO’nun en azından Karadeniz’de Türkiye’nin stratejik hedefleri için kritik öneme sahip olduğu değerlendiriliyor.

İki ülke arasındaki bir diğer anlaşmazlık ise Ermenistan-Azerbaycan sorununda yaşanıyor. Moskova’nın Erivan’la savunma anlaşması, Türkiye’nin ise Bakü ile stratejik iş birliği bulunuyor. Rapora göre, bölgede herhangi bir çatışma yaşanmamasına karşın, Rusya’nın Suriye, Ermenistan, Kırım ve Gürcistan’ın Abhazya bölgesinde askeri varlığını arttırması Ankara’nın kuşatılma kaygılarını arttırıyor.

Türkiye-Rusya yakınlaşması bölge için fırsat yaratabilir

Ancak, var olan anlaşmazlıklara ve artan risklere karşın Türkiye ile Rusya arasında sağlanan anlaşmanın bölgede ortaya çıkabilecek  çatışmaların önüne geçebileceği ifade ediliyor. Ankara’nın NATO ve Rusya ile var olan ilişkileri sayesinde Karadeniz’de diyalog kurabileceği, Moskova ve Ankara’nın dağlık Karabağ bölgesinde yaşanacak çatışmanın önüne geçebileceği ve Ankara’nın Moskova ile olan ilişkileri sayesinde Kırım Tatarlarının haklarını savunabileceği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.