Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taban siyasetiyle yükseldi, ABD Kongresi’nin en genç üyesi olma yolunda

“Bu daha başlangıç…” ABD’nin New York eyaletinde Demokrat Parti’nin yaptığı Temsilciler Meclisi ön seçimlerinde, deneyimli rakibini yenilgiye uğratan 28 yaşındaki sosyalist siyasetçi Alexandria Ocasio-Cortez zafer konuşmasına bu sözlerle başladı. Evlere temizliğe giderek geçinen Puerto Ricolu bir anne ile Bronx’lu emekçi bir babanın kızı olan Ocasio-Cortez, Kasım ayında yapılacak seçimlerde Demokrat Parti’nin Bronx ve Queen’s bölgesinden adayı olarak bir kez daha seçim kazanırsa, Kongre’nin bu güne kadarki en genç üyesi olacak.

cortez 2

“İlerici taban siyasetinin başarısı”

Ocasio-Cortez’in başarısı başka açılardan da yabana atılacak gibi değil. Rakibi, 56 yaşındaki Joe Crowley neredeyse 20 yıldır Kongre üyesi ve 14 yıldır ön seçimlerde karşısına rakip dahi çıkmamış. Üstelik Ocasio-Cortez’in kampanyasına hiçbir şirket tarafından bağış yapılmamışken, Crowley’nin topladığı bağışlar en az 10 kat fazla imiş. Nitekim, “Ben bu yarışa kartondan pankartlarla, el ilanları ile başladım ve hiç durmadan kapı kapı dolaşıp seçmenlerle konuştum,” diye anlatıyor genç siyasetçi kampanya sürecini: “Bizim insanlarımız vardı, onlarda ise para.”

Adaylığını Mayıs’ta açıklayan ve kampanyasında herkese sağlık sigortası, iş güvencesi ve göçmen politikalarının iyileştirilmesini vaat eden Latin kökenli Ocasio-Cortez, Crowley’i bağışçılarının taleplerini seçmenlerinin ihtiyaçlarının önüne koyduğunu savunuyordu.

Demokrat Partiye destek veren “Amerika’nın Demokrat Sosyalistleri” grubunun yanısıra, 2016’da Demokrat Parti’de başkan adaylığı için yarışan Senatör Bernie Sanders’ın da tam desteğine sahi olan Ocasio-Cortez’in başarısı için, Sanders sosyal medyada “bir kez daha ilerici bir taban siyasetinin neler başarabileceğinin” kanıtlandığını yazdı. 

cortez 3

“Değişimin mümkün olabileceğini gösterdik” 

Alexandria Ocasio-Cortez, Boston Üniversitesi’nde ekonomi ve uluslararası ilişkiler okumuş ve o dönemde müteveffa Senatör Ted Kennedy’nin kampanyalarına destek vermiş. Diplomasını aldıktan sonra Bronx’a dönen ve bir süre belediyede eğitim sorumlusu olarak çalışan Ocasio-Cortez, ekonomik kriz nedeniyle işini kaybettikten sonra ve babasının kanserden ölümü üzerine geçinmekte zorlanan ailesine destek olmak için “18 saatlik mesailerle” barmenlik ve garsonluk yapmaya başlamış. MSBC’ye verdiği mülakatta, hayat hikayesinin siyasi duruşunu etkilediğini söylüyor: “Ailem iflasın eşiğine gelince annem evlere temizliğe gitti, okul servislerinde şoförlük yaptı… Ben de barmen ve garson olarak çalışmaya başladım. Amerikalı emekçilerin sıkıntılarını anlıyorum çünkü aynı sıkıntıları ben de yaşadım.”

Ana akım Demokrat partililerin gündemine girmeyen konulara eğilmeyi vaat eden Alexandria Ocasio-Cortez’in başarısı, parti içinde epeydir örtük şekilde süregiden bir değişim talebinin yansıması olduğu söyleniyor. Nitekim kendisi de, boşuna değil “bu daha başlangıç” diyor:

“Siyaset ortamımızda hissettiğimiz karanlığın içinde, bu ulus için hala bir umut ışığı olduğunu gösterdik…. Bu ülkenin insanlarına onlar için burada olduğumuzu ve değişimin mümkün olabileceğini gösterdik.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.