Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’da “bekaret testi”ne karşı mücadelede dönüm noktası

Afganistan Cumhurbaşkanı Ashraf Ghani’nin 2016 yılında “bekaret testi”ni kaldırma sözü, yeni sağlık politikalarının yürürlüğe girmesi ile birlikte yerine getirilmiş oldu. Bundan sonra hiçbir sağlık kliniği ve hastane çalışanı kadınların bekaretini kontrol edemeyecek.

Bekaret testi uygulaması, daha önce Dünya Sağlık Örgütü tarafından “küçük düşürücü, ayrımcı ve bilimsel olmadığı” gerekçesiyle kınanmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 2016 yılında yayınladığı rapora göre 18 yaş altında olup çocuk cezaevine kapatılan kızların yüzde 95’i “ahlak suçları”ndan dolayı mahkum ediliyor. Evlenmeden cinsel ilişkiye gürmek de kadınlar için “ahlak suçları”nın en yaygınlarından biri.

Marie Stopes Afganistan ülke temsilcisi Farhad Javid, “Balkh bölgesindeki bir hapishaneyi ziyaret ettiğimde bekaret testini geçemedikleri için hapse atılan kızların genellikle 13-21 yaş aralığında olduğunu gördüm. Her hücrede 12’den fazla genç kız vardı ve yaşam koşulları çok kötüydü. Yasalara göre 3 ay hapishanede kalmaları gerekirken çoğu 1 yıldan fazla hapishanede tutuluyordu. Üstelik bazıları hapishaneden çıktıktan sonra aileleri tarafından evlatlıktan reddediliyordu” ifadelerini kullandı.

Başta Marie Stopes olmak üzere birçok insan hakları örgütü Afganistan’ın her bölgesini dolaşıp sağlık klinikleri ve hastanelerdeki çalışanların yeni sağlık politikalarını doğru bir şekilde anladığı ve uyguladığından emin olacak.

Bekaret testinin kaldırılma kararının 2016 yılında alındığını fakat o zamandan beri polisin şüphelendiği kadınları şiddet kullanarak hastanelere götürüp bekaret testi yapmaya zorladıklarını belirten Javid, “Uzun ve zorlu mücadelemiz sonucu önemli bir dönüm noktasına vardığımızı düşünüyorum, çünkü sağlık politikaları Taliban’ın hakim olduğu bölgeler de dahil olmak üzere ülkenin her yerinde dikkate alınıyor. Sağlık politikalarının ülkenin her bölgesinde uygulanacağına dair beklentilerimiz yüksek. Bundan sonraki hedefimiz ise bakire olmadığı için hapsedilmiş binlerce genç kızı kurtarmak” ifadelerini kullandı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.