Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wimbledon’da kadın tenisçilerin medeni durumuna yapılan vurgu tartışma yarattı

Wimbledon Tenis Turnuvası’nda Serena Williams’ın Viktoriya Tomova’ya karşı kazandığı ikinci tur galibiyetiyle birlikte kadın tenisçilere nasıl hitap edildiği konusundaki tartışma yeniden gündeme geldi. Wimbledon kulübünün üyelerinin lokali ve kulübün merkez kortunun seyirci holündeki şampiyonlar listesinde kadın tenisçilerin isimlerinin başına medeni durumuna uygun olarak Miss. ya da Mrs. sıfatları ekleniyor.

Screen Shot 2018-07-05 at 12.14.14

 

Tarihi ve gelenekleriyle öne çıkan turnuvada, önceki kadın şampiyonlar arasında evli olanların listeye eşlerinin soyadları ile yazılması tartışma konusu olmuştu. Tartışma, “bir kadın (tenis dünyasının en prestijli turnuvası) Wimbledon’ı kazanıyor, itibar ise eşinin oluyor” söylemiyle gündeme gelmişti.

Geçen yıl evlenen 23 kez Grand Slam şampiyonu Serena Williams’ın ise turnuvayı kazanması durumunda listeye nasıl yazılacağı merak konusu. Pazartesi günü kazandığı maçın ardından yaptığı basın toplantısında, kendisine nasıl hitap edilmesini istediğini hala düşündüğü belirten Williams, maçın ardından sandalye hakeminin “oyun, set, maç Mrs. Williams” denilerek anons edildi. Williams’a bu anonsla evli olduğunu belirten Mrs. (bayan) sıfatıyla hitap edilirken, anonsun buna rağmen Williams’ın kendi soyadıyla yapılması dikkat çekti.

Turnuvanın erkekler ayağında ise böyle bir sorunun olmadığı dikkat çekiyor. Gerek şampiyonlar listesinde gerekse maç sonu anonslarında 19 yaşındaki bir erkek tenisçi ile 37 yaşındaki dört çocuk babası Roger Federer arasında bir fark bulunmuyor.

Wimbledon ve diğer prestijli tenis turnuvaları daha önce de cinsiyet eşitliği konusundaki eksiklikleriyle gündeme gelmişti. Kadın ve erkek tenisi ödülleri ile maçların verildiği kortlar konusunda ciddi eşitsizlikler olduğu defalarca gündeme gelmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.