Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (15): Dünya kupası ve göçmen yıldızların hikayeleri

Victor Moses – Savaş ailesini aldı, Nijerya’dan kaçtı şimdi milli formayla sahalarda

Resim 1

Moses doğduğu ülke için oynuyor ama hayatı onu daha çocukken İngiltere’ye kaçmaya zorlamış. Nijerya’nın Lagos şehrinde doğan Moses’ın babası papaz. 2002’de çıkan dini isyanlarda evi basılan Moses’in anne ve babası öldürülmüş. O sırada sokakta futbol oynayan Moses’i yakınları bir süre saklamış ve daha sonra Moses İngiltere’ye iltica etmiş. İngiltere’nin neredeyse tüm genç milli takımlarında oynayan Moses, A Milli takım zamanı geldiğinde Nijerya’yı seçti ve bugüne kadar 37 kere milli formayı giydi.
Ivan Rakitic – İsviçre’de büyüdü Hırvatistan’ı seçti
Resim2
Rusya’nın Soçi şehrinde oynanan ve izleyenlere kalp krizleri geçirten heyecan fırtınası Rusya-Hırvatistan Çeyrek Final maçında son penaltıyı gole çeviren Ivan Rakitic Hırvat takımına çizgiyi geçirten isim oldu. 

Fakat kendisi Hırvatistan değil, İsviçre doğumlu ve ünlü Basel futbol klubünün altyapısının bir ürünü. Doğumundan önce İsviçre’ye göç etmiş ailesinden babası ve kardeşi de kendisi gibi futbolcu. 

Rakitic, Basel’in altyapısından A takımına yükselip 2007’de Alman takımı Schalkeye transfer oldu. Şimdiyse kariyerine Barcelona’da devam ediyor. Moses gibi o da doğduğu ülke olan İsviçre’nin tüm yıldız ve genç takımlarında oynayıp, A milli takım günü gelince Slave Bilic’den gelen teklifi kabul etti. 

Jimmy Durmaz – Mardin’den İsveç’e

İsveç’in, Türkiye göçmeni Süryani kökenli milli takım futbolcusu Jimmy Durmaz, Almanya’ya karşı oynadıkları eleme maçında, 95. dakikada yaptığı faul sonucunda kullanılan serbest vuruş gol ile sonuçlanınca İsveç maçı kaybetti.

İşte bu hareketinden sonra Durmaz, sosyal medya hesaplarına bırakılan mesajlara isyan etti. Oynadığı milli maçlardan sonra hesabına ortalama 50’yi geçmeyen mesaj gelen Durmaz’ın instagram hesabına binlerce mesaj geldi.

Babası Mardin’den göç eden Durmaz “İsveç doğumluyum ve İsveç Milli Takımı forması giymekten gurur duyuyorum. Asla ırkçılara ve ırkçılığa itibar etmemeliyiz. Aslında bu tür saldırılara alışkınım çünkü hayatım boyunca bu tür yorumlara maruz kaldım. Önemli olan takımımın başarısı” dedi. Basın toplantısını ise arkadaşlarıyla beraber tek bir ağızdan “Kahrolsun ırkçılık” diyerek bitirdi. İsveç antrenörü Janne Andersson da tüm takımın ve teknik ekibin Durmaz’ın arkasında olduğunu belirtti.

Granit Xhaka ve Xherdan Shaqiri – İsviçre’nin nötr kalamayan Arnavut kökenli futbolcuları

KALININGRAD, RUSSIA - JUNE 22:  Xherdan Shaqiri of Switzerland celebrates after scoring his team's second goal during the 2018 FIFA World Cup Russia group E match between Serbia and Switzerland at Kaliningrad Stadium on June 22, 2018 in Kaliningrad, Russia.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)

İngiltere Premier ligi takımlarında oynayan Shaqiri Kosova doğumlu ve ailesi Arnavut kökenli. Ailesi, Shaqiri bebekken İsviçre’ye göçmüş. Arsenal’in orta saha oyuncusu Xhaka ise İsviçre doğumlu. Xhaka’nın babası 1986’da Belgrad’da Kosova’nın bağımsızlığı için yapılan bir gösteride tutuklanarak 3.5 yıl hapis yatmış.

Dünya Kupası’nda İsviçre ile Sırbistan arasında oynanan karşılaşma gerilime sahne oldu. Sırbistan, attıkları gollerden sonra elleriyle Sırp taraftarlara doğru Arnavutluk bayrağındaki çift başlı kartal sembolünü yapan Kosova kökenli Shaqiri ve Xhaka’nın cezalandırılmasını istedi.

Granit Xhaka “Açık konuşmak gerekirse rakiplerim umrumda değil. Beni destekleyen halkım için yaptım. Memleketimde beni unutmayan insanlar için yaptım” diye konuştu.

Kosova 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan kararı tanımadı ve iki ülke ilişkileri hala gergin.

Fransa yeni Zidane’ını, Mbappe’de buldu

Yeteneklerini ve potansiyelini bilen, zeki ve ayakları yere basan genç PSG’e 180 milyon Euro’ya transfer olduğunda 18 yaşındaydı. Yeteneğinin ötesinde, futbol zekası ve sahadaki öngörüleri onu futbol dünyasının ender elmaslarından yapıyor.

Mbappe, idolü olan Zidane gibi göçmen bir ailenin çocuğu. Kamerun kökenli babası Wilfred Mbappe, Paris’te oğlunun yetiştiği futbol kulübünün (Bondy Spor Klubü) altyapı antrenörü. Anne Feyza, Cezayir kökenli eski bir hentbolcu. 

Şimdiye kadar çıktığı her arenada genç yaşına rağmen kendini kanıtlayan futbolcu, önümüzdeki 15 senede Fransız gençlerinin idolü olacak gibi gözüküyor. 

1998’de ağırlıklı olarak göçmen aile çocuklarından kurulu takımla şampiyon olan Fransa, şimdi aynı başarıyı 20 sene sonra, Mbappe ve çoğunluğu Afrika kökenli arkadaşlarından bekliyor.

Başarısızlıkta ilk hedef yine göçmenler oluyor: Fransa ve Almanya
Resim4
1998’den bu zamana Fransa milli takımı pek çok iniş çıkış gördü. Başarısızlığın karanlık yüzü Benzema’nın şantaj davasından sonra sağcı partilerin milli takıma yaptığı baskılarla ortaya çıktı. Son genel seçimlerde Macron’un ikinci turda rakibi olan Marine Le Pen “takıma bakınca ne kendimi ne de Fransa’yı görüyorum” dedi.

Aynı hikaye geçen hafta kupadan elenmelerinden sonra Almanya’da da yazılıyor. 2014’te geçirdikleri müthiş turnuvadan sonra şampiyon olan takımda, tüm göçmen ailelerden gelen oyuncular halk kahramanları olarak yüceltilmişti. Şimdi ise günah keçileri belli: Entegrasyonu başarılamamış Türk ve Afrika kökenli oyuncular.

Belçika Milli Takımı milliyetçi duygulardan uzak Belçika halkına coşkuyu veriyor

Son seçimlerden sonra uzun bir dönem hükümetin kurulamadığı ülkede, her zaman bazı bölgeler bağımsızlık ilan etmenin peşinde. Bu ortamda 11 milyon nüfuslu ülkede son çare futbol. Altın çağını yaşayan milli takımlarının Barselona’yı aratmayan bir orta sahası var. Brezilya’yı eleyerek yarı finale yükselen takımda Kongo, Fas, Burundi ve Mali kökenli futbolcular bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.