Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçen hafta dünyada yaşanan gelişmeler (9 Temmuz- 15 Temmuz 2018): İngiltere’nin Brexit stratejisi, NATO Zirvesi, Çin’in Ortadoğu yardım paketi

Geçen hafta gün gün öne çıkan başlıklar:

1042954742

9 Temmuz

İngiltere’de Brexit müzakereleri konusunda Başbakan Theresa May ile fikir ayrılıkları nedeniyle Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Brexit Bakanı David Davis görevlerinden istifa etti. May, bugün yaptığı Parlamento konuşmasında Brexit sürecine ilişkin hükümetin tutum belgesini perşembe günü açıklayacağını ifade etti. Davis’in istifasıyla boşalan Brexit Bakanlığına Dominic Raab getirildi.

11 Temmuz’da Brüksel’de yapılması planlanan Avrupa Birliği – Japonya zirvesi, Japonya’da yaşanan sel felaketi nedeniyle ertelendi. Zirvede, Ekonomik ve Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalanması planlanıyordu.  AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin önümüzdeki hafta Tokyo’da yapılabileceğini açıkladı.

Fransa Ekonomi Bakan Bruno Le Maire, ABD ile AB arasında ticaret savaşının halihazırda başladığını ifade etti; ABD Başkanı Donald Trump’ı AB’ye yeni ek gümrük vergileri getirmemesi yönünde uyardı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO üyesi ülkelere, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da yükselen risklere karşı daha etkin tutum göstermeleri gerektiğini işaret ederek savunmaya ayrılan kaynakları arttırma çağrısı yaptı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Quim Torra ile ilk kez bir araya geldi.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, ABD, Japonya ve Güney Kore’nin, Kuzey Kore’ye güvenliği konusunda garanti vermeye hazır olduğunu açıkladı.

ABD NATO Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Rusya’nın Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkeyi NATO’dan ayırmaya çalıştığına inandığını ifade etti. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almasına kesinlikle karşı olduklarını belirtti.

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin ardından başlayan sayım tartışması sürüyor. Seçimlerden birinci çıkan Sairun ittifakının lideri olan ve İran ve ABD karşıtı tutumuyla bilinen Mukteda es-Sadr, hükümet kurma çalışmalarının Irak’ın iç meselesi olduğunu ifade etti; siyasi grupların ABD ve komşu ülkelerle görüşmemelerini istedi.

İsrail savaş uçakları Suriye’nin Humus kentinde bulunan Т-4 Hava Üssü’ne saldırdı. Suriye’nin haber ajansı yer alan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.

İsrail, Hamas’a karşı seferberlik ilan etti. Başbakan Benyamin Netanyahu, Gazze’ye ticari malların tek giriş kapısı olan Kerem Şalom’u kapattıklarını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Golan Tepeleri’ne yönelik Suriye ordusundan gelebilecek girişime sert yanıt vereceklerini ifade etti.

Bild gazetesi tarafından adı açıklanmayan kaynaklara dayandırılarak yaptığı habere göre İran, ABD’nin olası yaptırımlarına tedbir olarak Almanya’da bulunan 300 milyon Euro nakdini ülkeye getirmeyi planlıyor.

Brezilya’da temyiz mahkemesi, yolsuzluktan hüküm giyen eski Devlet Başkanı Lula da Lula’nın serbest bırakılma talebini kabul eden nöbetçi mahkemenin kararını reddetti.

Samsung’un en büyük telefon fabrikası, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Hindistan Başbakanı Narenda Modi’nin katılımıyla Yeni Delhi’de açıldı.

Starbucks, 2020 yılına kadar plastik pipet kullanımını terk edeceğini açıkladı.  

10 Temmuz

Çin, Ortadoğu’da ekonomik kalkınma ve endüstriyel canlanma hedefiyle Arap ülkelerine 20 milyar dolar kredi ve 106 milyon dolar insani yardım yapma kararı aldı. Paket, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından Pekin’de gerçekleştirilen Arap-Çin İşbirliği Forumu’nda açıklandı. Paket kapsamında Filistin Yönetimi’ne 150 milyon dolar; Ürdün, Suriye, Lübnan ve Yemen’e ise toplamda 600 milyon dolar yardım temin edilecek. Şi’nin Kuşak Yol Projesi için Orta Doğu bölgesi kilit öneme arz ediyor.

Dün, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya gelen Çin Başbakanı Li Kepiang, bugün de mevkidaşı Angela Merkel ile buluştu. Hükümetler-arası İstişare Kurulu’nun 5. Turuna eş başkanlık eden Merkel ve Keqiang, iki ülke arasındaki politik ekonomik ve endüstriyel iş birliğinin derinleştirmesi yönünde karar aldıklarını açıkladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Bezeq medya şirketine kendisi lehinde yayın yapması karşılığında, şirkete mali imtiyaz sağladığı iddiasıyla başlatılan yolsuzluk soruşturması kapsamında üçüncü kez ifade verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Yüksek Mahkeme’den emekliye ayrılacak Anthony Kennedy’nin yerine Washington DC Temyiz Mahkemesi Yargıcı Brett Kavanaugh’yu aday gösterdi. Kavanaugh’nun ABD Kongresi’nden onay alması durumunda Cumhuriyetçi başkanların aday gösterdiği isimler Yüksek Mahkeme’deki sayısal üstünlüğünü korumaya devam edecek; fakat atamanın mahkemedeki ideolojik dengeyi daha sağ-muhafazakâr bir noktaya çekeceği ön görülüyor.

İngiltere’de Brexit müzakereleri konusunda Başbakan Theresa May ile fikir ayrılıkları nedeniyle istifa eden Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın yerine Sağlık Bakanı Jeremy Hunt getirildi.

ABD Başkanı Trump, Brüksel’de düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde Twitter mesajında NATO müttefiklerine yüklendi. Savunma harcamalarına daha fazla bütçe ayırmaları gerektiğini ifade etti.  

ABD’nin Avrupa Birliği nezdindeki Büyükelçisi Gordon Sondland Brüksel’de göreve başladı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yeni AB-NATO işbirliği anlaşmasını imzaladı. Tusk, anlaşmanın imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada ABD Bakanı Trump’a seslendi, müttefiklerinin kıymetini bilmesi çağrısında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a Hürmüz boğazından petrol akışını kesmek yönünde herhangi bir girişimde bulunmaması uyarısında bulundu. Kasım itibariyle başlayacak İran’ın petrol ithalatına yönelik yaptırımlardan muaf tutulmak isteyen bazı ülkelerden gelen taleplerin değerlendirileceğini açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, yükselen korumacılık eğilimlerinin küresel ekonomi üzerindeki riskleri arttırdığı uyarısında bulundu.

Tayland’da 12 çocuk ve antrenörlerinin mahsur kaldığı mağaradaki kurtarma operasyonunun başarıyla sonuçlandığı açıklandı.

thumbs_b_c_a0b8313dc350e3c54b40a50e67115da4

11 Temmuz

NATO Zirvesi Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplandı. ABD Başkanı Donald Trump üye ülkelerin savunma harcamalarını milli gelirlerinin %4’üne çıkarmalarını talep etti. Başkan Trump ve ABD heyeti ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile beraberindeki heyet kahvaltıda buluştu. Trump, görüşmede Almanya’nın Rusya’ya enerji bağımlılığı bulunduğunu ve bu sebeple Rusya’nın esiri olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesini Rusya’ya mahkûm olmakla eleştiren ABD Başkanı Trump’a yanıt verdi; Almanya’nın bağımsız bir ülke olduğunu ve bağımsız politikalar ürettiğini ifade etti.  

Brüksel zirvesi kapsamında ABD Başkanı Trump, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Trump, Merkel ile görüşmesinde, askeri harcamalar ve ticaret hakkında konuştuklarını söyledi. Macron görüşmesini ardından ise ABD’nin Fransa ile harika ilişkileri olduğunu ifade etti. Macron toplantı sonrasında Trump’ın Almanya’nın Rusya’ya mahkûm olduğu yönündeki eleştirisine katılmadığını belirtti.

NATO, Rusya’nın tepkisine rağmen Yunanistan ile anlaşan Makedonya’yı resmi olarak birliğe davet etti.

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, Rusya’nın NATO’ya davet edilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Moskova’da bir araya geldi. Netanyahu görüşmenin temel konusunun Suriye’deki gelişmeler ve İran’ın ülkedeki varlığı olduğunu belirtti.  

İsrail Ordusu, Suriye’den Golan tepeleri yönünde hareket eden bir insansız hava aracının tespit edildiğini ve füze savunma sistemleri tarafından aracın düşürüldüğünü açıkladı.

Yunanistan iki Rus diplomatı sınır dışı ettiğini ve ülkeye girişlerine izin verilmeyeceğini açıkladı. Atina yönetimi, Rusya’yı Makedonya konusunda Yunanistan’ın içişlerine karışmakla suçluyor.

JP Morgan CEO’su Jamie Dimon, Brexit’in İngiliz vatandaşları için zor geçebileceği konusunda uyarıda bulundu.  Dimon, üretim ve finans sektöründe bulunan birçok şirketin faaliyetlerini İngiltere dışına taşınacağını söyledi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve 5 Yıldız Hareketi lideri Luigi Di Maio, Euro bölgesinden çıkmak yönünde bir planlarının olmadığını, ABD’nin mali politikasını değiştirmeye gayret sarf edeceklerini açıkladı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Paris’i yatırımcılar için daha cazip hale getirmek için ülkedeki finansal regülasyonları gevşeteceklerini ve yeni vergi kolaylıkları sağlayacaklarını söyledi. Fransa, Brexit kapsamında İngiltere’den ayrılma kararı alan şirketleri Paris’e çekmek istiyor.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, ABD’nin ekonomik baskılarla ülkede isyan çıkarmayı ve toplumu sokağa dökmeyi hedeflediğini belirtti.

Yaklaşık üç ay boyunca devam eden müzakerelerin sonunda, ABD Hazine Bakanlığı ile Çinli ZTE firması arasında anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre ZTE firmasına uygulanan yaptırımların kaldırılmasına ve ZTE’nin ABD’de faaliyetlerine devam etmesine karar verildi.

Medya devi 21st Century Fox, İngiliz Sky hisse başı teklifini 14 sterline çıkarttı. Sky, Fox’un yeni teklifini kabul ettiğini açıkladı.

Juventus, Real Madrid’in dünyaca ünlü Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo’yu transfer ettiğini duyururken, kulübün başkanı Andrea Agnelli’nin sahibi olduğu Fiat firmasına ait çalışanlar yıllardır zam alamadıkları gerekçesiyle greve gitme kararı aldı.

_102505377_1a08131b-fd9d-46f5-8592-52139ab70b41

12 Temmuz

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Brexit için yol haritasını açıkladı. Plan, malların serbest dolaşımını korurken, hizmet ve kişilerin dolaşımına sınırlama öngörüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İngiltere ziyareti protestolar altında başladı. ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı May’in ‘yumuşak’ Brexit planını ABD ile İngiltere arasındaki ticaret anlaşmasını öldürebileceğini söyledi.  Londra’da ABD Başkanı Trump’ın İngiltere ziyareti düzenlenen gösterilerle protesto edilirken, Başkan Trump, İngilizlerin kendisini sevdiğini söyledi.

NATO zirvesi sonrasında konuşan ABD Başkanı Donald Trump, eğer istemesi halinde ülkesini NATO’dan çekebileceğini anacak bunu gerekli görmediğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Makedonya’ya kapılarını açan NATO, Gürcistan’ın da birliğe üye olabileceğini açıkladı.

Dün Almanya’nın Rusya’dan enerji alımını eleştiren Donald Trump’a yanıt Moskova’dan geldi. Kremlin sözcüsü Peskov, ABD’nin kendi enerji kaynaklarını satmak için Avrupa Birliği ülkelerini baskı altına almak istediğini söyledi.

Rusya’yı ziyaret ederek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, görüşme sonrasında Suriye Devlet Başkanı Esad ile sorunlarının olmadığını söyledi.  

Suriye Ordusu, 2011 yılında ilk ayaklanmaların çıktığı ve muhalif güçlerin kalesi olarak kabul edilen Dera’yı 7 yıllık aranın ardından ele geçirdi.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen, ABD’nin başlattığı ticaret savaşında Çin’in kendisini savunacağını söyledi. Shouwen, ABD’ye ‘silahı indir’ çağrısında bulundu.

İran’da 25 yaşındaki bir gencin 15 yaşındayken alkol kullandığı gerekçesiyle kırbaçlanması Uluslararası Af Örgütü tarafından kınandı.

13 Temmuz

ABD’de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Federal Büyük Jüri, Rusya Askeri İstihbaratı’na (GRU) bağlı 12 kişiyi ABD başkanlık seçimlerine ve Demokrat Parti Ulusal Komitesi (DNC) ile Demokrat B başkan adayı Hilalry Clinton’un kampanyasına müdahale etmekle suçladı.

ABD Başkanı Donald Trump ile İngiltere Başbakanı Theresa May ile Başbakanlığın Londra dışındaki resmi ikametgahı Chequers’da çalışma yemeği bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından yaptıkları ortak basın toplantısında ABD-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşmasını hayata geçirmekte mutabakata vardıklarını açıkladı.  

ABD Başkanı Trump’ın İngiltere’yi ziyareti, başkent Londra başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo beraberindeki heyetle Meksika’yı ziyaret etti. Ziyaretin odağında ABD Meksika arasında sınır güvenliğinin tesisi ve göçmenlik meselesi vardı. Pompeo, yeni Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile de bir araya geldi.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, ABD ekonominin iyi bir durumda olduğunu, Başkan Trump’ın vergi ve harcama planlarının ekonomiyi en az üç yıl daha destekleyeceğini söyledi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Avrupalı şirketler için ABD’den İran yaptırımlarına ilişkin muafiyet istediklerini fakat bu konuda yaptıklarını temaslar sonucunda ABD’den olumsuz yanıt aldıklarını açıkladı.

Fransa Ulusal Meclisi’nde yapılan oylamada anayasanın ilk maddesinde yer alan ırk kelimesinin kaldırılması ve cinsiyet ayrımı yapılmaması yönündeki tasarı kabul edildi.

Yunanistan’ın 2 Rus diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Moskova Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye düşürerek, görünümü de ‘durağan’dan ‘negatif’e çevirdi.

Pakistan’da hakkındaki yolsuzluk iddiaları sonrası görevinden azledilen ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Başbakan Navaz Şerif, ülkesine geri döndükten hemen sonra tutuklandı.

Hindistan Savunma Bakanı, Rusya’dan  S-400 Hava Savunma Sistemi almak için görüşmelere ABD’nin konuya olumsuz yaklaşımına rağmen devam edeceklerini açıkladı.

Japonya’nın en büyük bankalarından Mitsubishi UFJ ve Mizuho, İran’a yönelik ABD yaptırımlarının devreye gireceği 4 Kasım’a kadar Tahran’la tüm finansal ilişkilerini keseceklerini açıkladılar.

Avrupa Komisyonu, Fransız hızlı tren üreticisi Alstom ve Alman Siemens şirketinin demiryolu birimlerinin birleşme kararı hakkında sektörde rekabeti azaltabileceği gerekçesiyle soruşturma başlattı. İki rakip firma birleşmesiyle demiryolu alanında Avrupa’nın en büyük şirketi olmayı amaçlamaktaydı.

ABD’de bebek pudrası ürününün de arasında bulunduğu ürünlerinin kansere neden olduğu iddiasıyla açılan davayı kaybeden Johnson&Johnson firması 22 kadına toplam 4.7 milyar dolar ödemeye mahkum edildi.

28192

14 Temmuz

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran’a yönelik Ağustos ve Kasım aylarında iki aşamalı olarak uygulamaya sokulacak ABD yaptırımlarından, ülkede faaliyet gösteren Avrupalı firmaların muaf tutulmayacağı açıkladı. Yalnızca ulusal güvenlik veya insani yardım faaliyetleri için sınırlı istisnalar getirileceğini açıkladı.  

ABD Adalet Bakanlığı’nın 12 Rus istihbarat görevlisi hakkında 2016 başkanlık seçimlerinde siber saldırı suçlamasında bulunduğu iddianame açıklamasına karşın Beyaz Saray pazartesi günü için planlanan Trump-Putin zirvesi için sürecin devam ettiğini söyledi.  

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD başkanlık seçimlerine müdahale edildiği gerekçesiyle 12 Rus vatandaşına yönelik dava açılmasına ilişkin yapılan açıklamada. Özel Görevli Savcı Robert Mueller’in iddianamesinin asılsız olduğu ileri sürüldü. Suçlamanın, Putin-Trump zirvesi öncesinde atmosferi bozma amacı taşıdığını belirtildi.  

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, pazartesi günü Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılacak Putin-Trump zirvesinin ideal çıktısının iki ülke arasındaki kritik öneme sahip konularda sağlıklı iletişim kanallarını yeniden oluşturulması olacağını belirtti.  

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ve tehditlerinin kendi müttefikleri tarafından dahi kabul görmediğini ve Washington’un uluslararası toplumdan izole hale geldiğini savundu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Kremlin’de bir araya geldi. Putin, Perşembe günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Moskova’da görüşmüştü.

İsrail, 2014’teki Hamas-İsrail savaşından bu yana Gazze’ye en şiddetli hava saldırısını gerçekleştirdi.  “Koruyucu Hat Operasyonu kodlu operasyonda 40’tan fazla hedefin vurulduğu açıklandı. Başbakan Netanyahu, yaptığı açıklamada hava operasyonun süreceği sinyalini verdi.

Irak’ın güney kentlerindeki hizmet yoksunluğu ve elektrik kesintileri sebebiyle başlayan kitlesel protesto eylemleri başkent Bağdat’a sıçradı. Hükümet başkentteki internet erişimini durduruldu. Irak Milli Güvenlik Konseyi Başbakan Haydar el İbadi başkanlığında acil olarak toplandı.

Kolombiya’da devlet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile arasında yapılan barış anlaşması kapsamında FARC lider kadrosu ilk kez yargı önüne çıktı.

Etiyopya ile Eritre’nin aralarındaki 20 yıllık çatışmalara son verdiklerini açıklaması sonrası Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki tarihi Etiyopya ziyaretine başladı.  

Libya’dan yola çıkan bir teknedeki 450 kadar göçmen, İtalya ve Malta’nın limanlarını açmayı reddetmesi nedeniyle Akdeniz’de mahsur kaldı.

eritre-1

15 Temmuz

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği’ni ticaret konusunda ABD’nin hasmı olarak nitelendirdi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats, siber güvenlik alanında Rusya’nın ABD’ye yönelik kritik seviyede tehdit oluşturduğunu belirtti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkanı Trump ile ikili görüşmeleri sırasında, Trump’ın kendisine, Brexit süreci ile ilgili Avrupa Birliği’ni dava etmeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Trump, 2020’deki başkanlık seçimlerinde yeniden aday olacağını açıkladı.

ABD’nin İran’a uygulayacağı yaptırımlarla alakalı hiçbir devlete ayrıcalık tanınmayacağını açıklamasına ilişkin açıklama yapan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın yaptırımların üzerinden geleceğine inandığını ifade etti.

NATO Hava Kuvvetleri Komutanı ABD’li General Tod Wolters, Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemi edinmesinin NATO için risk içeren bir karar olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu’nun raporuna göre 2018 yılının ilk yarısı ülkede son 10 yılın en kanlı dönemi olarak kayıtlara geçti. Rapora göre 1 Ocak ile 30 Haziran arasında ülkede yaşanan çeşitli saldırılarda 1692 sivil yaşamını kaybetti, 5 bin 122 kişi yaralandı. Raporda, saldırıların yarısının IŞİD, yüzde 40’ının ise Taliban tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.

BM üyesi 193 ülkeden 192’si göç konusunun küresel olarak ele alındığı, düzenli göçün teşvik edildiği ve göçmenlere daha fazla hak tanınmasını hedefleyen sözleşme metni konusunda anlaştı. Metni boykot eden tek ülke ABD olurken, Macaristan da metne şartlı onay verdi.

Gazze’deki saldırıların durması için Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen çalışmaların ardından İsrail ile Hamas arasında anlaşmanın sağlandığı açıklandı.

Haiti’de bir haftadır devam eden hükümet karşıtı protestolar nedeniyle Başbakan Jack Guy Lafontant görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Libya’nın en büyük petrol bölgesi olan El Sharara’da yükselen güvenlik sorunu nedeniyle günlük üretimin 250 bin varilden 80 bin varil seviyesine gerilediği açıklandı.

Rusya’nın ev sahibi olduğu 2018 Dünya Kupası’nın final maçında Hırvatistan’ı 4-2 mağlup eden Fransa, Dünya Şampiyonu oldu.

780x411-sampiyon-fransa-1531693905599

Bu haftanın gündemi

Bu hafta gözler Trump-Putin Zirvesi, AB yetkilerinin Çin ve Japonya temasları, ve Brexit sonrasında AB’nin vereceği yanıt üzerinde olacak

Trump-Putin Zirvesi

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü Helsinki’de bir araya gelecek. Görüşmede özellikle Suriye’nin geleceğine dair kararların alınması bekleniyor. Rusya-ABD ilişkileri, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Ukrayna krizi, uluslararası nükleer anlaşmalar, İran ile Kuzey Kore süreçleri masada yer alacak diğer konular olacak.

Batı dünyası; ticaret gerilimi, Dünya Ticaret Örgütü gerilimi, G7 zirvesi ve son NATO zirvesinde Trump ile üye ülkeleri arasında artan anlaşmazlığın ardından gerçekleşecek bu zirveyi yakından takip edecek ve ABD-Rusya ilişkilerinin bundan sonraki seyrini anlamaya çalışacak. 

Rusya’nın 2016 Başkanlık seçimlerine müdahalesi ile ilgili soruşturma devam ederken gerçekleşecek olan bu görüşmede, ABD iç kamuoyu Trump’ın Rusya karşısında alacağı tutumu yakından izleyecek. 

Brexit

Geçen hafta İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından sunulan ve ülkesinin Brexit sürecindeki yol haritasını ortaya koyan, 89 sayfalık strateji planının yankıları sürüyor. Bu hafta May’in planına ilişkin olarak Avrupa Birliği cephesinden gelecek açıklamalar yakından takip edilecek. Cuma günü gerçekleşecek olan Avrupa Birliği (AB) Bakanlar toplantısında, May’in planı ilk defa resmi olarak değerlendirilecek.

İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab ile AB Komisyonu’nun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier bu hafta Brüksel’de görüşecek.

Ticaret diplomasisi ve ticaret savaşı 

ABD’nin ticaret hamleleri sonrasında yeni arayışlara giren dünya ülkeleri arasında diplomasi trafiği hızlanıyor.
AB ve Çin yetkilileri, ortaklaşa atılabilecek adımları görüşmek için bu hafta gerçekleşecek zirvede toplanıyor. Toplantıya, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Çin Başbakanı Li Keqiang başkanlık edecek. Çin Başbakanı Li, geçen hafta gerçekleşen Avrupa ziyaretinde Almanya Başbakanı Merkel ve Doğu Avrupa liderleri ile ekonomik iş birliği imkanlarını görüşmüştü.

AB Komisyonu Başkanı Juncker ile AB Konseyi Başkanı Tusk daha sonra ise, geçtiğimiz hafta yapılması Brüksel’de yapılması planlanan fakat Japonya’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle ertelen Japonya- AB zirvesi için, Japonya’nın başkenti Tokyo’ya giderek hakkında mutabakata varılan ikili ticaret anlaşmasının detaylarını görüşecek.

Donald Tusk, Doğu Asya temaslarının ardından ABD’ye giderek AB ile ABD arasında süren ticaret gerilimini ve İran anlaşmazlığını görüşecek.

ABD ekonomisi

ABD Merkez Bankası FED’in Başkanı Jay Powell salı günü ABD Kongresinin iki kanadında gerçekleşecek oturumda olağan 6 aylık ifadesini verecek. Powell’in ABD ekonomisi ve enflasyon üzerine değerlendirmeleri, FED’in alacağı faiz kararlarına ışık tutması bekleniyor. Powell’ın açıklamaları yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Çin’in Afrika ve Ortadoğu diplomasisi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Orta Doğu ve Afrika turuna başlıyor. ABD’nin vergi kararları sonrasında düzenlenecek bu turda Başkan Şi’nin özellikle Afrika ülkeleri ile ekonomik iş birliğini arttırması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda Çin ile Afrika ülkeleri arasında ticari ve finansal ilişkiler hızlı bir şekilde gelişmişti. Şi daha sonra, 25-27 Temmuz’da, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika liderlerinin katılımıyla gerçekleşecek BRICS zirvesi için Johannesburg’a gidecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.