Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mavilerin lideri: Didier Deschamps

Fransa Milli Takımı 2018 Dünya Kupası’nı evine götürürken başarının mimarlarından biri olan teknik direktör Didier Deschamps’ın kim olduğu ve nasıl bir yaşamı arkasında bıraktığı merak konusu oldu. İlk olarak 1998 yılında kupayı kazanan Fransa Milli takımının başarılı bir oyuncusu olarak öne çıkan Deschamps 20 yıl aradan sonra bu kez takımın teknik direktörü olarak Dünya Kupasının alınmasında rol aldı. Peki Didier Deschamps kim?

1

1968 yılında Fransa’nın güneybatısında yer alan Bayonne komününde doğan Deschamps bir çok çocuk gibi spora merak saldı. İlk olarak rugby ile uğraşan Deschamps daha sonra futbola başladı. Futbola başladığı yer ise kendi komünündeki Aviron Bayonnais klübüydü. Ancak oldukça yetenekli olan Deschamps’a buradaki klüp yetmedi. 15 yaşında Nantes klübüne geçti ve burada kaptanlık yaptı. Çok geçmeden antrenörler ve futbolcular onun disiplinli ve organize oyununu keşfetti ve 1989 yılında Olimpik Marsilya klübüne transfer oldu.

2

Deschamps kısa süre içerisinde Marsilya klübünde kaptanlığı aldı. Futbol dünyasının geniş kesimlerinin onu tanıması ise 1993 yılında Şampiyonlar Ligi’nde Milan’a karşı Olimpik Marsilya’yı şampiyon yapan maçtaki performansıydı. Bir çok kişiye göre Deschamps bu şampiyonlukta çok etkili olmuştu.

3

1990 ve 1994 yılındaki gerçekleştirilen Dünya Kupası turnuvalarına Fransız ekibinin bir üyesi olarak dönemin teknik direktörü Michele Platini tarafından seçildi. Ancak Fransa 1994 yılında Dünya Kupası’na katılamadı. Fakat 1998 yılında Fransızlar için durum değişti. Fransa’nın ev sahipliği yaptığı 1998 Dünya Kupası’nda Fransa kupayı alırken Deschamps yine takımın en önemli üyelerinden biriydi. Aynı ekip 2000 yılında da Euro 2000 Kupasını evine götürdü.

4

Deschamps 1999 yılında dünyanın en iyi orta saha oyuncuları arasında gösteriliyordu. 2000 yılında Chelsea’ye transfer oldu. Bir yıl sonra Valencia futbol klübünde jübilesini yaptı.

2000 yılındaki başarıdan sonra Deschamps emekli oldu ve teknik direktörlüğe başladı. Monaco, Juventus ve Olimpik Marsilya gibi takımları çalıştırdı. 2004 yılında Monaco’yu Şampiyonlar Ligi finaline taşıdı. Daha sonra Juventus’a geçti. O zamanlar aldığı cezadan ötürü İtalya’da Serie B’de oynayan Juventus’u Serie A’ya taşıdı. Bunun ardından Olimpik Marsilya klübüne geçen Deschamps burada Marsilya’ya şampiyonluk yaşattı. 2012 yılından bu yana da Fransız Milli Takımı’nı çalıştırıyor.

5

Özel yaşamında ise Didier Deschamps, Claude Deschamps ile evli ve Dylan adında bir çocukları var.

6

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.