Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Roma mitolojisindeki ünlü ‘deniz canavarları’ balinalar mıydı?

Arkeolojik kalıntılar bir zamanlar Akdeniz’de bazı balina türlerinin yaşadığını ve Romalıların balinacılıkla uğraştığına işaret ediyor. New York Times’tan Nicholas St. Fleur’ün haberine göre, 3.yy’da yazılmış antik bir Greko-Roman şiirinde, cesur denizcilerin bir deniz canavarı ile savaşı tasvir edilir, acaba buradaki deniz canavarı Akdeniz’de yaşayan balinalar mıydı?

1
Gri balinalar

Çarşamba günü yayınlanan bir çalışmaya göre, bundan iki bin yıl önce iki balina türü – gri balinalar ve Kuzey Atlantik balinaları – Akdeniz kıyılarına yakın yerlerde yaşamış olabilir. Bugün bu balinalar artık Akdeniz’de yaşamıyorlar. Buna göre, Romalılar ve bu iki balina türü bir zamanlar aynı suları paylaşmış olabilir. Çalışmayı yayınlayan yazarlar aynı zamanda tüm bunların Batı Akdeniz’de Romalıların balinacılık ile de uğraşmış olabileceğini belirtiyorlar.

2
Kuzey Atlantik Balinaları

Araştırmalarını İspanya, Fas ve Cebelitarık boğazında gerçekleştiren bilim insanları buldukları kemiklerin DNA’larına baktılar ve bunların gri balinalar ila Kuzey Atlantik balinalarına ait olduğunu buldular. Aslında Akdeniz’de başka balina türleri de yaşıyor fakat bu iki tür kıyılara yakın yaşaması yönüyle diğerlerinden ayrılıyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.