Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, Mesut Özil’in milli takımı bırakma kararını tartışıyor

Alman Milli Takımı’nın Türk kökenli futbolcusu Mesut Özil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çektirmesi sonrası gelen tepkiler nedeniyle milli takımda bir daha yer almama kararı aldığını açıkladı. Özil’in açıklamaları Almanya’daki ırkçılık ve göçmenlik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Milli takımı bırakma kararını Twitter hesabından yaptığı üç sayfalık İngilizce açıklamayla duyuran Özil; kendisini ırkçılık ve ayrıcılığa maruz kaldığını belirtip, kendisine yapılanların ardından Almanya formasını giyerken eskisi gibi gurur ve heyecan hissetmediğini dile getirdi. Özil ayrıca, e-mail, telefon ve sosyal medya aracılığıyla kendisinin ve ailesinin çok sayıda tehdit mesajı aldığını söyledi. Irkçılığın asla kabul edilemeyeceğini söyleyen Özil, Almanya’nın da Türkiye’nin vatanı olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirmesinde herhangi bir siyasi amaç olmadığını belirtti.

Mesut Özil açıklamasında, Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Reinhard Grindel’e de sert eleştiriler yöneltti. Grindel’in beceriksizliği ve yeteneksizliğini gizlemek için kendisini günah keçisi haline getirdiğini söyleyen Özil, Grindel ve destekçilerinin gözünde kendisinin “yendikleri zaman Alman, yenildikleri zaman ise göçmen” olarak görüldüğünü dile getirdi.

Mesut Özil Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in kendisini dinlediğini ve çok profesyonelce davrandığını belirtirken, Almanya Milli Takımı Teknik Direktörü Joachim Löw ve menajer Oliver Bierhoff’un kendisine sahip çıktıklarını ve desteklediklerini vurguladı.

Mesut Özil, Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Londra ziyareti sırasında, İngiltere’de top koşturan diğer Türk kökenli futbolcular İlkay Gündoğan ve Cenk Tosun ile birlikte cumhurbaşkanıyla fotoğraf çektirmişti. Fotoğrafın yayınlanmasının ardından Mesut Özil ve İlkay Gündoğan bazı kesimlerin hedefi haline gelmiş ve Alman Milli Takımı’nın Dünya Kupası kadrosundan çıkarılmaları istenmişti.

Özil’in milli takımı bırakma kararı ve yaptığı açıklamalar ise Alman kamuoyunu adeta ikiye böldü. Spor ve siyaset dünyasından kimi isimler Özil’e destek verirken, başka bir kesim Özil’i suçladı.

Almanya Adalet Bakanı Katarina Barley, Özil’e karşı yapılan ırkçılığın ve Alman Futbol Federasyonu tarafından sahiplenilmemesinin “alarm verici” olduğunu söyledi. Yeşiller Partisi’nin Türkiye kökenli eski lideri Cem Özdemir ise Özil’in kararının “acı verici” olduğu dile getirdi. Özdemir Alman Futbol Federasyonu’nun Özil’e karşı olan tavrının aşırı sağcıların propagandasına yardımcı olduğunu da ekledi.

Özil’e en sert tepkiyi gösteren ise Bayern Münih Başkanı Uli Hoeness oldu. Özil’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirmesi olayını paravan yaparak kendi başarısızlığını gizlemeye çalıştığını savunarak, Özil’in uzun zamandır sahada “hayalet” gibi olduğunu ve bırakma kararının Almanya Milli Takımı için iyi bir haber olduğunu söyledi. Almanya’nın en çok satan gazetelerinden Bild ise Mesut Özil’in “kurban rolü oynamaktan zevk aldığını” iddia eden bir yorum yayınladı.

İngiliz takımı Arsenal’da forma giyen 29 yaşındaki Özil, 92 kez giydiği Alman Milli Takımı formasıyla 23 gol kaydetmiş ve 2014 Dünya Kupası’nda şampiyonluk yaşamıştı. Özil 2013-2014 sezonunda transfer olduğu Arsenal’dan önce, Schalke 04, Werder Bremen ve Real Madrid takımlarında top koşturmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.