Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’yı sarsan Cumhurbaşkanı koruması Benalla ilk kez konuştu: “Yaptığım saçmaydı”

Paris’te geçtiğimiz 1 Mayıs gösterileri esnasında yetkisiz olduğu halde polis kılığında eylemcilere şiddet uygulayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un konuşması Alexandre Benalla Le Monde’a konuştu.

Benalla vakası için, parlamento’da bir soruşturma komisyonu oluşturuldu ve İçişleri Bakanı dahil sorgulandı. Sorgulamalar halen devam ediyor. Ancak tüm bu süreçte iki kişi sessiz kalmıştı. Bunlardan biri Cumhurbaşkanı Macron diğeri de yakın koruması Alexandre Benalla’ydı. Macron Salı günü basına kapalı olarak parlamenterler ile yaptığı konuşmada tüm sorumluluğun kendisine ait olduğunu ifade etti. Ancak kendisini, Benalla tarafından da ihanete uğramış ve aldatılmış gibi hissettiğini de ekledi. Benalla’nın konuşmasından satır başları ise şunlar:

“Cumhurbaşkanı Macron’un kendisini, tarafımca ihanete uğramış ve aldatılmış hissetmesini anlıyorum. Bana çok güvenirdi. Zaten birçok sorunla uğraşırken bir de yakın korumasının onu böyle bir hale sokması bu hisleri ortaya çıkarıyor. Ancak ben Cumhurbaşkanı’na ihanet ettiğimi düşünmüyorum. Yaptığım şey saçmaydı. Oraya gözlemci olarak gitmemeliydim ya da daha sakin kalmalıydım.”

“O an hiç bir şey yapmadan duramazdım, birileri polise sert cisimler atıyordu, o an aklımdan geçen duruma el koymak ve müdahale etmek oldu, müdahale ettiğim kadın ve erkek orada bulunan grubun en ateşlileriydi, videoda da görüyorsunuz.”

 “Macron’un koruması olmayan sıradan bir vatandaş olsam da, aynı şekilde müdahale ederdim, Ceza Yasası’nın 73. Maddesi buna izin veriyor. Ben kimseyi tutuklamadım, polise yardım ettim.” 

Özetle, Benalla 1 Mayıs gösterilerinde bulunmasından birçok kişinin haberi olduğunu, Macron’un suçu olmadığını ve yetkisi olmadığı halde şiddet içeren müdahalesinin bir vatandaşlık görevi olduğunu vurgulayan bir savunma yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.