Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel ısınma ve bir şehrin değişen çehresi: Kalküta

Küresel ısınmanın sonuçları dünyanın az gelişmiş bölgeleri için daha ağır. Muson iklim bölgesinde yer alan ve nüfusu 14 milyona ulaşan Kalküta, astronomik boyutlara ulaşan yağışlar ve tropikal kasırgaların tehdidi altında.
New York Times gazetesinin küresel ısınma muhabiri Somini Sengupta, doğduğu şehir Kalküta’ya tekrar gittiğinde aynı şehri bulamadığını söylüyor. Muhabire göre şehirde yaz sıcaklıkları 45 dereceye ulaşıyor ve nem oranı çok yüksek seviyelerde.

Kalkütalı balıkçılar avdan dönüyor
Kalkütalı balıkçılar avdan dönüyor

Asıl korkutucu olan nokta nehir taşkınları, tayfunlar ya da sellerdeki artış değil, 14 milyonluk şehrin altyapısının doğal felaketler karşısında hazırlıksız olması. Kalkütalı çevreci gazeteci Jayanta Basu, artan tehditlere rağmen şehrin altyapısının hala “tarihöncesi” seviyede kaldığını belirtiyor.

Bugün, Kalküta’daki göller ve su yolları ya bataklık halinde ya da yapılaşmış durumda. Önceden taşkın sularının aktığı alçak arazilerin bulunduğu Yeni Kalküta bölgesi, şimdi lüks mahalleler ve iş merkezlerine sahiplik yapıyor. Korkunç olan nokta ise, göl ve nehir tabanlarına kurulmuş bu binalar ve gökdelenlerin bir gün toprağa batması tehlikesi.

Kalküta’da bir kanalın kıyısına inşa edilmiş gecekondu
Kalküta’da bir kanalın kıyısına inşa edilmiş gecekondu

Küresel ısınmanın aynı zamanda sosyal sonuçları da var. Bengal Körfezi’ndeki Sundarbans bölgesinden binlerce insan, artan deniz sularının pirinç tarlalarına karışması ve tayfunlar sebebiyle Kalküta’ya göçmek zorunda kaldı. Göçmenlerin durumu ise içler acısı. Göçmenlerin pek çoğu, mevsimsel taşmaların yaşandığı arazilerde bambu ve tenekeden yapılma evlerde yaşıyorlar. Bir ailenin anlattığına göre taşan nehir suları evleri basıyor ve kullanım suyunu kirletiyor. Taşkınlar ayrıca trafiği de olumsuz etkiliyor.

Araştırmalara göre, nüfusunun üçte biri gecekondularda yaşayan şehir 1955-2015 yılları arasında, 20. yüzyılın ilk yarısına göre üç kat daha fazla yağış aldı. Tahminlere göre 2050 yılına kadar olan süreçte Kalküta, sellerden en çok etkilenecek üç şehir arasında. Ayrıca, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) tahminleri de pek iç açıcı değil. Sera gazı salınımları aynı seviyede kaldığı takdirde, Kalküta’nın dünyada selden en çok zarar görecek nüfusa sahip şehir olacağını tahmin ediyor.

Kaldırıma kurulmuş çadırdan evler
Kaldırıma kurulmuş çadırdan evler

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.