Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel ısınmanın etkileri: Daha fazlasını bekleyin

The New York Times’tan Somini Sengupta, Tiffany May ve Zia ur-Rehman, iklim değişikliğinin dört farklı kıtadaki yansımalarını yazdı. Haberin özetini aşağıda paylaşıyoruz:

Uzmanlar bahar ve yaz aylarında yaşanan rekor sıcaklıkların daha da artaracak devam edeceğini belirtiyorlar. ABD bu sene gelmiş geçmiş en sıcak Mayıs ayını ve üçüncü en sıcak Haziran ayını yaşadı. Japonya’daki sıcaklık dalgasında ise 86 kişi yaşamını yitirdi. Daha da fazlası Sahra ve Kutuplar çevresinde bulunan meteoroloji istasyonları rekor sıcaklıklar kaydetti.

Peki tüm bunlar küresel iklim değişikliğinden mi kaynaklanıyor? World Weather Attribution’un Cuma günü yayınladığı raporda şu tespitte bulunuldu: Küresel ölçekte salınan sera gazları tüm bu sıcaklığı daha kötü hale getirdi ve getirmeye devam edecek.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden Elena Manaenkova küresel ısınmanın bir gelecek senaryosu olmadığnı, hemen şu anda gerçekleştiğini ifade etti.

Cezayir’de Sahra çölünün batısında geçtiğimiz hafta Perşembe günü yapılan ölçümler bir rekoru gösterdi: 51 derece. Cezayir meteoroloji servisine göre bu bir rekor. Burada ölçüm yapan uzmanlar sıcaklıkığın çalışmalarına dahi engel olduğunu belirttiler.

Hong Kong’da ise Mayıs ayında 16 gün üstüste 33 derecelik bir hava ısısı tecrübe edildi. Hong Kong’un hava olayları 1884’ten beri kaydediliyor ve hiç bir zaman sıcaklık bu kadar uzun sürmemişti.

Pakistan’da ise Nisan ayında 50 derece görüldü ve bu Pakistan için bir rekordu. Bir çok kişi sıcaklıktan kaynaklanan sebeplerle hastanelerin acil bölümlerine koştu. Doktorlar bunun ciddi bir sorun yarattığını ifade ettiler.

Norveç Oslo ‘da ise Norveç Meteoroloji Servisi Temmuz ortasından itibaren 19 gün boyunca 30 derecelik bir ısı ile rekor kaydedildiğini belirttiler.

Uzmanlar bu sıcaklık dalgalarının dünyayı daha da etkisi altına alacağını belirtiyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.