Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (20): Büyük Postane’deki iş cinayetine protesto, fabrikalarda kitlesel işten çıkarmalar, mücadelelerini kazanan market işçileri

Restoratör Dilek Dayar’ın ölümü protesto edildi

Sirkeci Büyük Postane binası restorasyonu çalışmaları sırasında iskeleden düşmesi sonucunda yaşamını yitiren restoratör Dilek Dayar için postane önünde basın açıklaması düzenlendi.

DİSK/ Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve Haber-Sen 4 nolu Şube’nin düzenlediği açıklamaya, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.  “Sirkeci Postanesi’nde yaşanan iş cinayetinde sessiz kalmıyoruz. Kaza değil cinayet!” pankartının açıldığı açıklamada “kaza değil, cinayet” sloganı atıldı.

Basın açıklamasını okuyan  Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, Dilek Dayar’ın ölümüne sebebiyet veren iskelenin yanlış kurulduğunu ve yağmurlu havalarda iskele üzerinde çalışma yapılmaması gerektiğini söyledi.

dilek dayar1

Karabulut açıklamasının devamında, Türkiye’de iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iş kolunun inşaat sektörü olduğunu,  şantiyelerde insan canının hiçe sayıldığını vurguladı.

Karabulut açıklamanın son kısmında yaşanan işçi ölümlerinin engellenmesi için, işçilerin örgütlü davranarak, sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Karabulut; “çalışanların örgütlü biçimde kendi çalıştığı şantiyede sorumluluk alıp işçi güvenliği tehlikelerini ortadan kaldırtması, tehlikeler ortadan kalkmadan çalışmaya başlamaması, sendikalı/örgütlü iş güvenliği temsilcilerinin iş güvenliğini bir de işçinin gözünden bakarak çalışanların tümünün iş güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi, kar hırsının değil iş güvenliğinin hüküm sürdüğü şantiyelerin kurulması inşaat işçisinin güçlü ellerindedir. İş Cinayetlerinde Ölmek İstemiyoruz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.  

İşçi çıkarmalar

Ekonomide yaşanan kriz fabrika ve işyerlerinde işçi çıkarmalara sebep oluyor.

Osmaniye, Hatay ve Gebze’de fabrikaları bulunan  Yücel Boru’da da işten atmalar gerçekleşti. Yücel Boru’da 70’ten fazla işçi işten atıldı.

Hattat Holding’e bağlı Amasra’da bulunan HEMA kömür ocaklarında  183 işçi ücretsiz izin denilerek işten çıkarıldı.

Aygaz fabrikasında yaklaşık 30 işçi işten çıkarıldı. Bir aydır bakım dolayısıyla tüm işçilerin izinli olduğu fabrikada, izin dönüşünde vardiyaya gelen işçilere çeşitli belgeler imzalatılarak işlerine son verildiği söylendi.

İşten çıkarılan işçiler fabrika önünde direnişe geçti

İstanbul’da bulunan, Paksan Makina fabrikasında taşeron olarak faaliyet gösteren paketleme bölümünde çalışan 8 işçi işten atıldı.

İşe geri dönmek isteyen işçiler fabrika önünde direnişe geçti.

paksan 1
DİSK, Zeytinburnu Belediyesi önünde direnen taşeron işçi Kenan Güngördü’yü ziyaret etti.

Zeytinburnu Belediyesi’nde, güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek işten çıkarılan ve direnişe başlayan Kenan Güngördü, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki heyet tarafından ziyaret edildi.

Ziyarete Çerkezoğlu ile Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve DİSK üyesi sendikaların merkez yöneticileri de katıldı.

disk ziyaret2Uyum/Makro Market işçileri kazandı

Uyum ve Makro marketlerin, Migros’a  satılması sonucunda bin beşyüz işçi kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılmıştı.

Yasal tazminatları ödenmeyen Uyum/Makro Market işçileri Nakliyat-İş Sendikası’nın desteğiyle, tazminatlardan yasal olarak da sorumlu olan Migros’a ait mağazalarda eylemler düzenledi.

makro market1

Ankara’da Makro Market’in Genel Müdürlüğü’ne giderek patronla da görüşmeler yapan sendika ve işçiler, AVM’lerde eylemlerin yasaklanması üzerine mağazalarda kasa kilitleme eylemleri yaptılar.

Nakliyat-İş sendikası yaptığı açıklama ile Migros’un işçilerin tazminatlarının önümüzdeki hafta ödeyeceğini duyurdu.

makro market2

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.