F-35 projesinin temelleri 1992 yılında Amerikan Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri için müşterek bir savaş uçağı tasarlama amacıyla atıldı. F-35’ler, temel olarak taarruz görevleri için tasarlanmış, çok gelişmiş teknik özellikleri bir arada bulunduran yeni nesil savaş uçakları. Sonrasında ABD, projeyi uluslararasılaştırarak başka ülkelerin de projeye dahil olmasını sağladı. İşte Trump’ın 13 Ağustos’ta sevkiyatını geçici olarak durdurduğu F-35’lerin temel özellikleri:
F-35 Özellikleri
TAI’nin internet sitesinde F-35’ler şöyle tanımlanıyor: “SF/F-35 Müşterek Taarruz Uçağı, tek pilot ve tek motorlu, beşinci nesil, hava-yer taarruz, keşif, taktik, savunma gibi çok maksatlı, görevleri düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebilen bir avcı/savaş uçağıdır. JSF/F-35 uçakları; Konvansiyonel (Yatay) İniş Kalkış Yapabilen (F-35A / CTOL), Kısa Kalkış – Dikine İniş Yapabilen (F-35B / STOVL) ve Uçak Gemisine İnebilen (F-35C / CV) olmak üzere üç versiyonda üretiliyor.”
5 Nesil savaş uçağı olarak değerlendirilen F-35’ler gelişmiş radar görünmezliği, Supercruise motorlarla daha düşük yakıtla süpersonik hıza erişmek, üstün manevra yetenekleri, silah sistemlerini gövde içinde barındırma gibi sıradışı özelliklere sahip.
Savunma sistemleri uzmanı Arda Mevlütoğlu’na göre uçağı önceki uçaklardan ayıran temel özellikler gelişmiş sensör ve iletişim sistemleri, radara yakalanmama, hassas güdümlü ve yüksek isabet oranlı mühimmat kullanımı.
Türkiye 30 tane F-35 siparişi verdi
Türkiye’nin projeye dahiliyeti konusunda Mevlütoğlu, Türkiye’nin 1999 yılında projeye imza attığını, 2002’de ise üretim konsorsiyumuna katıldığını belirtıyor. 2007’den ititbaren bir sonraki safhaya geçen Türkiye’den başta TAI olmak üzere çeşitli havacılık şirketleri projeye katılmış durumda. Türkiye şu ana kadar 30 tane F-35/A sipariş verdi. Proje sonunda ise teslim edilmesi öngörülen F-35/A sayısı ise 100. Bir adet F-35/A’nın maliyeti ise yaklaşık 94 milyon dolar.
Katılımcı Ülkeler
Programda Türkiye’nin yanı sıra yer alan diğer katılımcı ülkeler şunlar: Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka.
Her ülkenin Havacılık ve Savunma Sanayii programa katkı sağlamakta. TAI – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’e bu kapsamda önemli sorumluluklar üstleniyor. Projenin Türk şirketlerine toplamda 12 milyar dolarlık endüstriyel fırsat vereceği öngörülüyor.
Kaynak: https://www.tai.com.tr/urun/jsff-35-programi
Kaynak: https://www.muhendisbeyinler.net/5-nesil-savas-ucaklari/
Konuyu savunma sistemleri uzmanı Arda Mevlütoğlu ile konuştuk:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.