Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye Savaşı’nda son perde İdlib mi?

Halep, Hama, Humus ve Doğu Guta’da kontrolün sağlanmasının ardından Şam yönetimi ve müttefikleri İdlib’e yönelmiş durumda. İdlib, Suriye’de, tamamı cihatçılar tarafından kontrol edilen son bölge! Bu durum Suriye iç savaşında sona mı gelindiği sorusunun doğmasına yol açıyor?
Suriye Ordusu, cihatçı güçlerce tutulan diğer kentlerde uyguladığı kuşatma taktiğini İdlib’te de devreye sokacağının işaretlerini vermiş durumda. Halep, Humus ve Doğu Guta’da kritik görev icra etmiş elit Kaplan Kuvvetleri ve zırhlı birlikler bölgeye sevk edildi.
Geçtiğimiz hafta bölgedeki  silahlı muhaliflere teslim ol çağrısı yapıldı. Havadan dağıtılan bildirilerle kentte yaşayanlar ordu güçleriyle işbirliği yapmaya davet edildi.
Rusya’nın yeşil ışık yakmasıyla Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) kontrolündeki Cisr es Şuğur ve Han Şeyhun bölgelerine yönelik yoğun hava harekatı ve topçu atışı başladı.
Çihatçı güçlerden geri alınan bölgelerden transfer edilenlerle nüfusu son bir yıl içersinde ikiye katlanan İdlib’te toplam 2.5 milyon insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Savaşçı güçlerin 70 bin dolayında olduğu düşünülüyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bölgede çıkabilecek geniş çaplı bir savaşın yeni bir mülteci dalgasına yol açabileceği uyarısında bulundu.  Ortaya çıkabilecek rakamın 250 ile 700 bin arasında olabileceğinden endişe ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.