Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri’nden olaylı 700. haftaya dair basın açıklaması

25 Ağustos tarihinde Cumartesi Anneleri 700 haftadır Cumartesi günleri oturduğu Galatasaray Meydanı’nda yasak kararı ve polis şiddetiyle karşılaşmıştı. Bugün İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) gözaltılardan sonraki sürece dair gelişmeler basın mensupları ile paylaşıldı.

Beyoğlu İHD’de bugün saat 13:00’de yapılan açıklamada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Cumartesi Anneleri’ne dair açıklaması da gündemdeydi.

Basın açıklamasında “Cumartesi Anneleri’nin 700 haftadır sürdürdükleri eylemin barışçıl bir eylem olduğu, hiçbir siyasi aidiyet ve yönelim içermediği, gözaltında kaybedilenlerin bulunması ve adaletin sağlanması amacına odaklandığı ve bu talebin haklılığı, ülkeyi yönetenler tarafından gayet iyi bilinmektedir. Buna rağmen bugün sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı talihsiz açıklama, gerçekleri çarpıtmak, Cumartesi Anneleri’nin meşruiyetini karalamak amacını gütmektedir.

Kendisine ve kamuoyuna, Başbakan Tayyip Erdoğan’în 5 Şubat 2011 tarihinde Dolmabahçe’deki başbakanlık ofisinde davet ettiği Cumartesi anneleri ile yaptığı görüşmeyi ve gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo anneye verdiği söz üzerine kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunu hatırlatırız. Bu raporda 31 yıl boyunca Cemil Kırbayır için pencereden atladı kaçtı diyen devlet yetkililerinin yalan söylediği ve Cemil’in gözaltında iken öldürüldüğü ve kaybedildiği kabul edilmiş ve devlet 31 yıl sonra suçunu itiraf etmiştir” denildi.

Cumartesi günü, 699 hafta boyunca meydanda kayıpları için adalet talebini dile getiren Cumartesi Anneleri 700. kez toplanmak üzere Taksim’deydi. Ancak toplanma “yasak” denilerek engellenmek istendi. İçişleri Bakanlığı’nı arayan Sezgin Tanrıkulu’nın beyanına göre, yasak bizzat Süleyman Soylu’nun talimatıydı. Beyoğlu Kaymakamlığı, gösteri hakkında kendilerine yasal bildirim yapılmadığı iddiasıyla eyleme müsaade etmeyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine polis, Hazzopulo Pasajı içerisinde bekleyen insanlara gaz ve plastik mermilerle müdahalede bulundu. HDP ve CHP milletvekilleri darp edildi. Kayıp yakınları ve barışçıl protestoyu desteklemeye gelen çok sayıda insan gözaltına alındı. Gün sonunda gözaltındaki herkes serbest kalırken, Cumartesi Anneleri her cumartesi alanda olacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.