Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan: Yeni yönetimi neler bekliyor?

Son yıllarda ABD ile gerilim, siyasi krizler, asker-sivil gerilimi ve ekonomik sorunlar yaşayan Pakistan’da Temmuz ayında gerçekleşen seçimleri İmran Han’ın liderliğini yaptığı Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTI) Partisi kazandı. İmran Han, Ağustos ayında yemin ederek göreve başladı. İmran Han’ı göreve getiren süreç, dönemin Başabakanı olan Navaz Şerif’in adının dünyada yankı uyandıran Panama Belgeleri’nde geçmesi ve Şerif’in Temmuz 2017’de görevden alınmasıyla başlamıştı.
İmran Han’ın ekonomik ve askeri alanlarda atacağı adımlar, Pakistan’ın bölgesel ve küresel denklemde kendisini nasıl konumlandıracağına dair önemli işaretler verecek.  Yeni yönetimin temel öncelliği artan ödemeler dengesi sorununa karşı dış kaynak bulmak olacak. Ekonomik olarak Pakistan’ın dış borç alabileceği iki temel alternatif Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Çin olarak ortaya çıkıyor. Ancak, askeri alanda da ABD’nin Afganistan odaklı talepleri, Hindistan’la devam eden Keşmir Sorunu ve Pakistan ordusuna verilecek eğitim konuları Pakistan’ın dünya ile ilişkilerine yön verecek.
Pakistan’daki son durumu ve ülkeyi bugüne getiren siyasi süreci derledik:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.