Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FBI Rus oligarklarının peşinde

Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahalesine dair soruşturmalar ilerledikçe, ilginç bağlantılar ortaya çıkıyor. New York Times’ta yayınlanan Kenneth P. Vogel ve Matthew Rosenberg imzalı haberde, FBI’ın Rus oligarklarına yönelik soruşturmaları anlatılıyor.

FBI ve Adalet Bakanlığı, 2014-2016 yılları arasında, dev bir alüminyum şirketinin sahibi olan Oleg Deripaska’nın seçimlere müdahalesini inceledi ve işadamını itirafçı yapmaya çalıştı. Deripaska haraç kesme, rüşvet alma ve hatta cinayetle suçlanıyor.

FBI yetkilileri, seçimlere müdahalede Paul Manafort isminin kritik olduğunu düşünüyor. Manafort, Deripaska’nın eski iş ortağıydı ve sonradan Trump’ın seçim kampanyasının başına geçti. Manafort’un, Ukrayna’da Rusya yanlısı partilerin kampanyalarında da çalıştığı iddiaları mevcut.

Oleg Deripaska, Rusya Devlet Başkanı Putin ile birlikte.

Yetkililere göre Deripaska vakası, hepsi Putin’e yakınlığıyla bilinen birkaç Rus iş adamına yönelik gerçekleştirilen soruşturmalardan sadece bir tanesi. Fakat olası bir müdahaleyi ortaya çıkarmaya yönelik çabalar henüz meyve vermiş değil. Yetkililerin çabaları boşa çıktıkça, iddiaları sürekli reddeden Trump’ın eli daha da güçleniyor.

Son günlerde Adalet Bakanlığı yetkilisi Bruce G. Ohr ve olası Kremlin bağlantılarına dair bir dosya hazırlayan eski Britanya ajanı Christopher Steele, Trump ve destekçilerinin artan saldırılarına maruz kaldı. Ajanın olaya müdahalesi, Trump’a karşı bir “derin devlet” saldırısı düzenlendiği iddialarını destekleyen bir kanıt olarak sunuluyor. İlginç olan noktalardan biri de, Steele’in araştırmasının Clinton yanlıları tarafından fonlanmış olması.

Steele’in aracılık yaptığı toplantılardan birinde, Deripaska, Amerikalılara iddialarının temelsiz olduğunu ve Rusya’da işlerin nasıl döndüğünü yansıtmadığını söyleyince, ABD Hazine Bakanlığı geçen nisan ayında Rus oligarkın şirketine ambargo uygulanmasına karar verdi. Deripaska’ya göre bu, Amerikalılarla iş birliği yapmadığı için verilmiş bir cezaydı.

Şirketine ambargo konana kadar Deripaska’nın avukatı olan Adam Waldman, Senato İstihbarat Komitesi’ne müvekkilinin ifade vermeye hazır olduğunu, fakat iddiaların gerçek olmadığını savunduğu için Rus müdahalesini kanıtlayacak herhangi bir bilgi veremeyeceğini belirttiğini söylüyor.

Ancak Komite avukata yanıt vermediği gibi, talep etmedikleri halde Deripaska’ya yasal dokunulmazlık sağlamış. Avukat Waldman Senato’nun oligarkı koruduğu görüşünde: “Onlara dokunulmazlık istemediğimizi özellikle belirttik. İfade vermesini istemedikleri apaçık ortada. Başka nasıl bir sonuç çıkarabilirsiniz ki?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.